SD efterfrågar systembolag i Östhammar

Sverigedemokraterna vill att ett systembolag etableras i centrala Östhammar. Detta enligt en motion som lämnades in till Östhammars kommunfullmäktige i slutet på september.

SD efterfrågar ett systembolag i centrala Östhammar.

SD efterfrågar ett systembolag i centrala Östhammar.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Östhammars kommun2019-10-03 18:04

Kommunens enda systembolag ligger för närvarande i Öregrund. ”För de flesta som bor i kommunen är Öregrund avlägset beläget”, skriver Martin Wahlsten, gruppledare för SD i Östhammar och Bo Persson, ledamot, i motionen. Med ett systembolag i Östhammar får invånare i bland annat Gimo och Alunda närmre till ett systembolag, och skulle kanske hellre välja Östhammar i stället för Uppsala, menar SD. Med ett systembolag tror man även att ortens företagarvänlighet kan förbättras genom att öka aktiviteten i centrum.

Huruvida en kommun kan påverka vart ett systembolag etableras är dock oklart. Enligt motionen finns ett exempel från Vallentuna kommun utanför Stockholm där man röstade i kommunfullmäktige i frågan och därefter fått ett systembolag till området.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg, C, anser dock att det inte borde vara kommunen som avgör var ett systembolag ska etableras.

– Systembolaget är ju en dragare för handel och jag vet att det kan finnas ett önskemål från handlare. Men jag tycker inte att kommunen ska lägga sig i var ett systembolag ska finnas. Ett systembolag i Östhammar skulle även slå hårt mot Öregrund, säger Jacob Spangenberg.

SD tänker att postens gamla lokaler i Östhammar kan vara en lämplig placering av ett nytt systembolag. UNT har sökt representanter för SD i Östhammar för en kommentar men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!