Fjorton dramaelever – de flesta i åldern 12 till 17 år – sjunger, dansar och spelar teater på scenen i Frösåkershallen i veckan. Till sin hjälp har de en liten orkester med musikelever och musiklärare.

Handlingen i korthet: Pensionatet fyller snart 100 år och det ska firas med ett jubileum. Men underhållsbehovet är stort, och det fattas både pengar och tillräckligt engagerad personal enligt paret Siw (Bo Hallberg) och Bengt (Sara Westerlund) som driver det bedagade stället vid havsbandet. Grundaren till pensionatet försvann mystiskt för längesen, men hans numera till åren komna döttrar Gerd och Tård (förtjänstfullt spelade av Elise Pousette och Tindra Nilsson) dyker upp till 100-årsfirandet och drar sig till minnes att de kan ha haft med försvinnandet att göra. Det blir mycket spring i dörrar, förvecklingar och en hel del talangfulla sångnummer – precis som det ska vara i en farsartad musikal.

Föreställningen är skriven av Östhammars kulturskolas dramalärare Anna-Lena Gustavsson. Manuset bygger på idéer som eleverna kommit med, säger hon till UNT efter torsdagens föreställning.

Artikelbild

| Pensionat med problem. Här syns Rebecka Häggblom, alias personalchefen Sofia, i aktion.

– Vi brukar ha ett tema som har med skolan att göra, men den här gången ville eleverna vara någon annanstans. Då blev det ett pensionat vid havet.

Sara Westerlund, som spelar Bengt, är egentligen 25 år och således äldst av skådespelarna. Men hon har varit dramaelev hos Anna-Lena Gustavsson i tolv år och rycker gärna in när det behövs.

– Det är kul att spela Bengt, jag ville utmana mig själv lite grand. Svårast har det varit att öva in hur en man går och rör kroppen. Och att få till rösten.

Bo Hallberg som spelar Siw gillar också sin rollkaraktär.

Artikelbild

| På skattjakt. Jesper Sunnerholm och William Nyström, i "Pensionat Havet" i Frösåkershallen i Östhammar.

– Det är kul! Men det är lite jobbigt med kroppsspråket och att ha på sig smink, det är obekvämt.

Rebecka Häggblom spelar Sofia, som anställs av det domderande paret Siw och Bengt för att få lite ordning på pensionatet. Sofia är om möjligt ännu strängare mot den övriga personalen.

Artikelbild

| Skatt eller fisk, det är frågan. Här syns fr v Bo Hallberg, Emil Karlsson och Axel Gårdmark.

– Hon vill det hon vill, säger Rebecka Häggblom som gillar både att spela teater och att sjunga.

En av de yngsta bland dramaeleverna är William Nyström som spelar Napoleon – en kille som blir lurad i skattjakten av värdparets son James (Jesper Sunnerholm). William Nyström gillar att stå på scenen.

Artikelbild

| Flera tar ton. Kulturskolan ger föreställningen Pensionat Havet i Östhammar, vid Frösåkershallen. Här syns fr v Nathalie Runarsson, Bo Hallberg och Clara Åkerlöf.

– Det är nervöst, fast det är roligt ändå.

Flera föreställningar har redan getts, och på fredagen avslutar man med ytterligare två skolföreställningar.