När Östra Uppland besöker Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) för att prata med avgångseleverna har de ett par dagar kvar i skolan innan de – iklädda sina vita studentmössor – får springa ut genom entrédörren och tas emot av nära och kära på skolgården.

– Vi har varit här nästan varje dag i tre år, så det känns lite märkligt och osäkert. Men samtidigt ska det bli jätteroligt att få ta nya steg i livet och det blir spännande att se vad som väntar, säger Alva Mattsson från Alunda.

Hon går i klassen WH15:s yrkesförberedande inriktning tillsammans med Kevin Thorell, också han från Alunda.

Artikelbild

| Anton Ahltorp tror att han fortfarande pluggar om fem år och siktet är inställt på IT-ingenjör.

I samma klass, fast med högskoleförberedande inriktning, går Alva Blomkvist från Östhammar och Anton Ahltorp från Aspö, mellan Östhammar och Forsmark.

– När jag började utbildningen här visste jag knappt var Sandvik gjorde. Nu tycker jag att jag har fått en bra inblick i industrivärlden och jag har verkligen lärt mig mycket, säger Anton Ahltorp och fortsätter:

– Till hösten vill jag plugga vidare. Först kanske några fristående kurser, men på sikt vill jag läsa till IT-ingenjör.

Industrin går bra just nu och alla elever som går ut från WHG kommer att erbjudas visstids- eller tillsvidareanställning på Sandvik Coromant i Gimo. Om de så önskar.

Artikelbild

| Alva Mattsson känner sig färdig med studier för stunden. Nu vill hon börja jobba.

– Vi garanterar alla elever sommarjobb och vår ambition är att alltid kunna erbjuda anställning för WHG-eleverna, säger platschef Joakim Fagerudd.

Flera andra företag har också visat intresse för eleverna, både inom länet och utanför.

Artikelbild

| Kevin Thorell ser fram emot att börja jobba. Längre fram vill han kanske läsa till civilingenjör.

– De ses som attraktiv arbetskraft av många industriföretag och det tar vi som ett gott betyg, säger han.

Alva Blomkvist, Anton Ahltorp, Alva Mattsson och Kevin Thorell kommer alla att jobba på Sandvik i sommar.

Artikelbild

| Alva Blomkvist hoppas komma in på civilingenjörsprogrammet till hösten.

De två sistnämnda som visstidsanställda, med chans till förlängning om konjunkturen håller i sig och de själva trivs.

De övriga två innan de går vidare till universitet eller högskola.

Vad tar ni med er från åren på WHG?

– Det har varit givande år och vi har haft en otroligt bra sammanhållning i klassen. Dessutom har lärarna ställt upp i alla lägen, så det är mycket vi kommer att sakna, säger Alva Blomkvist.

Utlandspraktiken pratar de också väl om – en fyra veckor lång praktikperiod på någon av Sandviks egna eller systerföretags fabriker runt om i världen. Tre av de fyra eleverna var i USA och den fjärde i Japan.

Kevin Thorell sänder dessutom ett tack till sin morfar. Det var nämligen han som fick Kevin att i sista stund söka till WHG.

– Min plan var att bli mekaniker, men morfar arbetade som det och han sa åt mig att göra något annat. Det har jag inte ångrat.