Annica Uddström och hennes sambo vaknade i söndags kväll av att det bultade på ytterdörren. När de öppnade såg de en grupp ungdomar springa iväg. På vägen sparkade de ned en "kör sakta"-skylt och grannens brevlåda blev även attackerad.

– Det var en tjej och några killar. De såg väldigt små ut, säger Annica Uddström som blev livrädd när det bankade på dörren.

– Vi flög upp. Jag hade precis somnat och trodde att det brann någonstans. Men min sambo blev mest arg, han fattade att det var ungdomar.

I efterhand har de funderat vilka föräldrar som låter sina barn vara ute så sent.

– Det är konstigt om föräldrar inte saknar sina barn klockan halv tolv en söndagkväll.

Utanför en förskola har någon eldat i helgen, och flera Alundabor har också fått brevlådor och soptunnor uppeldade. Henrik Abrahamsson som är polischef i Norduppland säger att det är prioriterat att få stopp på händelserna innan något riktigt allvarligt inträffar.

– Vi vet att det har eldats vid skolan tidigare och runt om i Alunda, och nu har det blossat upp igen. Vi har säkrat en del spår och även tagit upp anmälningar.

Henrik Abrahamssons bedömning är att det handlar om busstreck.

–  Men man måste förstå att det kan gå riktigt illa. Jag tror också att det finns några som vet vilka det här, och då får man hemskt gärna kontakta oss.

Polisen har tidigare i vinter varit i skolan och informerat.

– Ofta är inget ont menat, men man måste förstå konsekvenserna av sitt handlande. Skulle till exempel skolan brinna ned och man är över 15 år så är man straffmyndig med allt vad det innebär.