Solturné ska locka till solcellsinvesteringar

Solelmässa lockade runt 60 personer till Kulturhuset Storbrunn i Östhammar förra veckan.

Solcellsanläggningar är, enligt Marcus Jakobson på Östhammars kommun, ett bra sätt för företag att öka lönsamheten.

Solcellsanläggningar är, enligt Marcus Jakobson på Östhammars kommun, ett bra sätt för företag att öka lönsamheten.

Foto: Johan Nilsson / TT

Östhammars kommun2019-10-20 08:02

Allmänheten och företagare bjöds in för att inspireras till att investera i solcellsanläggningar. Stoppet på kulturhuset är ett av 20 på ”Solturnén 2019” som arrangeras inom ramen för projektet ”Framtidens solel i östra Mellansverige”. Ett EU-finansierat projekt som pågår i totalt tre år där Östhammars kommun deltar, med syftet att få allmänheten och företagare att satsa på solcellsanläggningar.

– Solelmässan är en del av projektet som involverar ett antal kommuner i länet och regionen där vi samarbetar för att få till en ökad kunskap om solceller, säger Marcus Jakobson, energi- och klimatstrateg på Östhammars kommun.

Under mässan fanns, förutom solcellsleverantörer, bland annat Energikontoret i Mälardalen och Länsstyrelsen i Uppsala på plats. 

– Vid investering av en solcellsanläggning kan man få en ersättning på 20 procent av den totala investeringskostnaden. Länsstyrelsen pratade bland annat om hur mycket pengar som finns och hur ansökan går till, säger Marcus Jakobson.

Varför solel?

– Ett argument är du kommer veta vad din energikostnad landar på i 20 år framåt, vilket kan vara intressant för många. Det är också befogat ur ett miljö-och klimatintresse, att bidra med förnybar el, säger Marcus Jakobson.

Solcellsanläggningar är, enligt Marcus Jakobson, ett bra sätt för företag att öka lönsamheten och bli mer konkurrenskraftiga eftersom man tar kommando över sin energianvändning. Solturnén riktar sig främst till företag, men även privatpersoner är välkomna att delta.

Ett 60-tal personer tog sig till Kulturhuset Storbrunn för solelmässan.
Ett 60-tal personer tog sig till Kulturhuset Storbrunn för solelmässan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!