P-O Olssons (M) sonderingar för att bilda ett alliansstyre i minoritet har gått om intet, efter att S och C gjort upp med V om valteknisk samverkan.

– Vi är opposition i fyra år till kan man konstatera. Förhoppningsvis kommer vi att kunna driva en kraftfull och balanserad oppositionspolitik, utifrån det vi sa i valrörelsen om ansvar och omtanke.

Valsamverkan sker för Moderaternas del med Lokalpartiet Boa, L och KD. Tillsammans har de fyra borgerliga partierna 15 av 49 mandat i fullmäktige. Något samarbete med SD – som har 8 mandat – vill partierna inte ha, enligt P-O Olsson.

– En förutsättning för ett samarbete är att det finns någon att samarbeta med, men här finns det ingen att förhålla sig till. SD i Östhammar har haft låg närvaro och totalt saknat kommunpolitik. Partiet har inte visat någon kommunpolitisk ambition under hela mandatperioden.

SD har vuxit från 5 till 8 mandat och är därmed något större än M, som står kvar på 7 mandat efter valet. Att SD som största oppositionsparti skulle få heltidsuppdraget som oppositionsråd är inte aktuellt, enligt P-O Olsson.

– Det har vi sagt nej till, därför att det bara finns ett oppositionsråd och vi utgör den största delen av oppositionen med 15 mandat med de andra tre borgerliga partierna.

Simon Alm som är distriktsordförande för SD menar att partiets storlek i Östhammar borde föra med sig att SD får en del betald arbetstid, utöver partistöd och arvoden vid möten.

– Diskussioner förs, det kan jag säga. Det är opraktiskt att inte kunna ha någon dag där man kan jobba med samordning och politisk utveckling i en kommun.

Den låga närvaron som SD haft kommunen hoppas Simon Alm ska vara historia nu. Partiet har både ledamöter och ersättare till fullmäktige, samt några namn kvar längre ned på listan.

– Det har funnits befogad kritik för att partiet inte haft full bemanning förra mandatperioden. Men min målsättning är att det inte ska bli fallet igen.

Efter valet 2014 gjorde Lokalpartiet Boa upp med SD om valteknisk samverkan. Men det är inte aktuellt den här gången, enligt Lars O Holmgren (Boa).

– Nej. Inför det här valet var vi en av de drivande för Östhammarsalliansen, bara för att väljarna skulle ha ett alternativ till det befintliga styret. Det var nära, ett par mandat till så hade vi fått med oss Centern kanske.

Kerstin Dreborg är gruppledare för Miljöpartiet som backat och bara har en plats i fullmäktige. MP är i nuläget varken en del av majoriteten eller det borgerliga oppositionsblocket, eftersom man inte ville öppna för att ge SD vågmästarställning.

– Vi ligger nog närmare majoriteten egentligen, men samtidigt är vi i opposition. Så har det varit länge. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Vi kommer inte att vara tysta, om jag säger så.