Det kom ett mejl till Östra Upplands redaktion. Mejlet kom från Marianne Söhrman, lärare på Stavby skola utanför Alunda, och i det berättade hon att eleverna i årskurs sju gärna ville träffa en journalist.

Vi bokade in ett möte och de sexton eleverna förberedde ett helt frågebatteri; Hur gammal var du när du kom på att du ville bli journalist? Hur är stämningen på ditt jobb? Vad är det bästa med att vara journalist? Tycker du om katter? Har du intervjuat någon kändis?

Reportern svarade så gott hon kunde och fick sedan återgå till en mer hemtam roll – att själv ställa frågorna.

Artikelbild

| Ettan. Det är Saga Eklund som redigerar Stavbybladets förstasida, ett svårt men roligt arbete.

Sjundeklassarna är nämligen i full färd med att själva producera två tidningar, Kunskapsvalen för elever upp till trean och Stavbybladet för elever från fjärde klass och uppåt.

– Jag har skrivit en krönika om sommarens värvningar inom fotbollen runt om i världen och så har jag gjort en recension av tv-spelet FIFA 18. Jag är mycket intresserad av fotboll och spelar själv i Olands FF, säger David Preuschhof.

Bänkkamraten Ludwig Lundell berättar att eleverna fått välja ämne för sina texter helt fritt och att han bestämt sig för att skriva om sina bästa bus – mest sådana han gjorde när han var yngre.

Maja Lundin tycker om hästar och hon skriver därför om hästrasen lipizzaner och den spanska ridskolan. Amanda Michanek gör detsamma; skriver om något hon tycker om. Och i hennes fall är det gymnastik.

Artikelbild

| Serie. En tidning av rang behöver en serie och det har även Stavbybladet. Serien ritas av Maja Lundin.

Mycket av informationen till artiklarna har eleverna kunnat hämta från internet, men några av dem har också valt att själva "gå ut på fältet".

Wictor Dahlqvist, Elsa Bernelind och Nova Bergqvist har exempelvis gjort en enkät där de frågat elever i förskoleklassen hur det är att börja i skolan och Josef Malsher har intervjuat skolans nya rektor Gisela Axell.

Artikelbild

| Intervju. Josef Malsher har intervjuat Gisela Axell, ny rektor på Stavby skola, till sjuornas skoltidning.

– Jag hade förberett mig genom att skriva ner några frågor på ett papper, men sedan kom jag på flera när vi pratade, säger han och fortsätter:

– Efter den intervjun har jag också pratat med elever och lärare vad de tycker om rektorn, så det blir två texter bredvid varann.

Tidningsmakandet beräknas pågå i ungefär en månad och det är inte bara att skriva texter som ingår. Även passande bilder ska tas fram och så ska alltihop redigeras så att tidningssidorna blir snygga.

En viktig del i det sistnämnda har Saga Eklund. Hennes jobb är nämligen att vara förstasidesredigerare – att göra tidningarnas första sidor så tilltalande att de lockar till fortsatt läsning.

– Jag har gått runt till alla och kollat vad de skriver om. Nu skriver jag korta puffar och så har jag hämtat en mall från programmet Publisher som jag gör om litegrann, säger hon.

Hur är det då att göra tidning? Inte alls lätt, säger någon. Nej, men det är kul, svarar en annan.