Efter tjugo år som konstnär – lika van med penseln som med motorsågen i sin hand – har Hans Gustafsson i Långalma, utanför Östhammar, nu antagit en ny utmaning.

Han har inlett ett samarbete med företaget Naturlek, som arbetar med lekredskap och material för parker av olika slag, och tanken är att han på uppdrag ska tillverka spännande och unika träskulpturer.

– Så arbetar jag redan till viss del eftersom jag tillverkar skulpturer på beställning, men det här kan resultera i helt nya typer av uppdrag och jag ser fram emot att såga fram djur och annat jag aldrig tidigare givit mig på, säger Hans Gustafsson.

Artikelbild

| Motorsågskonstnär Hans Gustafsson i Långalma inleder nu ett samarbete med företaget Naturlek, något som kan ge honom stora utmaningar i skapandet.

Det första uppdraget för Naturlek kan komma att bli en kamel och en sådan har han av naturliga skäl aldrig tidigare skapat. Hans Gustafsson hämtar nämligen egen inspiration från den omgivande naturen.

Han har en förkärlek för fåglar i allmänhet och örnar i synnerhet, men oavsett vad han målar eller sågar lägger han ner hela sin själ i skapandet.

– Fort ska det gå och jag gillar det grova. När jag gör motorsågsskulpturer använder jag exempelvis bara motorsågen, jag slipar aldrig, och när jag är ute på sjön har jag alltid akvarellblocket med för att kunna teckna motiv som kommer över mig.

Ute på sjön, ja. Det är Hans Gustafsson kolossalt mycket, som han själv säger, och allra helst möter han en ny dag från båten.

Artikelbild

| Motorsågskonstnär Hans Gustafsson i Långalma inleder nu ett samarbete med företaget Naturlek, något som kan ge honom stora utmaningar i skapandet.

– Jag vaknar alltid tidigt och ofta åker jag ut med båten ett par timmar innan jag börjar jobba. Det är så otroligt vackert att se hur allting vaknar till liv och de stunderna ger mig både vila och inspiration.

Ska ett konstverk stå utomhus är ek det bästa träslaget att såga i. Lärk och alm fungerar också och uppskattningsvis går omkring hälften av Hans Gustafssons skapande åt till förberedelser.

I sommar medverkar han i tre olika utställningar.

Först ut är en med föreningen Nordic Wildlife Art – vars syfte är att verka för ett ökat intresse kring djur- natur- och landskapskonst – i Järnboden i Harg under hela juli och ett par dagar in i augusti.

I samband med Gräsö konstrunda vecka 28 ställer han ut på ön Rävsten, strax öster om Gräsös sydspets, och så delar han rådhussalen i Öregrund med konstnär Andreas Hedberg 4–12 augusti.

– Jag brinner verkligen för konsten och ledsnar aldrig på att måla eller såga.