Svårt att rekrytera till landsbygden

Flertalet kompetenser lyser med sin frånvaro i Östhammars kommun. Låg arbetslöshet, hög konkurrens och geografiskt läge utgör några av de hinder som arbetsgivare i regionen stöter på.

Lärare i årskurs ett till sju är ett av de yrken som det är svårast att rekrytera till, enligt Östhammars kommun.

Lärare i årskurs ett till sju är ett av de yrken som det är svårast att rekrytera till, enligt Östhammars kommun.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Östhammars kommun2019-10-17 08:02

Yrken inom vård och skola tillhör en av de grupper som är svårast att rekrytera till kommunen. Ett problem som man delar med både närliggande kommuner och övriga landet, särskilt på landsbygden. 

– Det är en fråga som varit med oss i flera år. Alltifrån hur vi ska arbeta med kommunikation, öka befolkningen och basen av arbetskraft. Den del som hjälpt oss mest har varit utbyggnaden av väg 288, vi hoppas att den ska öka möjligheten ytterligare för de som vill pendla till Östhammar, säger Peter Nyberg, kommundirektör.

Östhammars kommun är en av de kommuner som har lägst arbetslöshet i landet (3,8 procent 2018). I Arbetsförmedlingens statistik landar man på 29:e plats nationellt.

– Det är vi såklart glada för men vi får ju i stället svårt att rekrytera, säger Lisa Karbelius, HR-strateg på Östhammars kommun.

Östhammars avstånd till Gävle, Uppsala och Stockholm är en av de bidragande faktorerna till att det är svårt att rekrytera. Yrken som sjuksköterskor, undersköterskor, lärare och socialsekreterare är några av de kategorier som det är allra svårast att hitta personal till. 

– Geografin i kombination med infrastrukturen är en av våra utmaningar. Vi har bara bil eller buss att förlita oss på i avsaknad av rälsburen trafik. För att förbättra våra förutsättningar för vi därför en dialog med Region Uppsala och Trafikverket gällande kollektivtrafiken och kvaliteten på vägarna, säger Lisa Karbelius.

På kommunen arbetar man både på enhets-, förvaltnings- och övergripande nivå för att skapa bättre förutsättningar i kommunen och för att ta reda på vilka typer av aktiviteter som krävs. Samverkan med det privata näringslivet och kommunerna runtom i regionen sker kontinuerligt. I framtiden vill man även arbeta med att underlätta för inflyttning till Östhammar och erbjuda hjälp med bostäder. Men vattenbristen gör det svårt att bygga nya bostäder.

– Vi tittar därför på andra lösningar i form av boenden men också hur vi kan underlätta pendlingen. Det är svårt att få folk och pendla hit under en längre period, säger Lisa Karbelius.

Kommunen gör också en omvärldsanalys bestående av olika typer av information som presenteras för kommunens chefer varje år.

– Cheferna tar med sig denna information in i workshops. Där tittar de bland annat på vilka som är våra främsta bristkompetenser just nu och hur det kan tänkas se ut framöver. Det kraftsamlas, säger Lisa Karbelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!