Den australiska cattledogen Doris och hennes hundförare Katarina Cvek-Hopkins är knutna till Hemvärnet och hjälper till vid sökandet av människor som gått vilse och försvunnit i skog och natur.

– Vi finns alltid till hands och kan rycka ut om Hemvärnet fått en förfrågan om att hjälpa till vid en sökinsats. Vissa år är det ganska många sökinsatser andra betydligt färre, förklarar Katarina Cvek-Hopkins.

Förutom att delta vid sökinsatser så utbildar hon även nya hundförare och hundar hos Hemvärnet.

Artikelbild

| Personal från Myndigheten för samhällsberedskap visade hur deras hundar sökte efter människor i ruiner.

Hon och kollegan Ola Eriksson förklarar att behovet av tjänstehundar hos Hemvärnet är stort. Bara i år behövs 120 stycken nya hundekipage. Men även hos polisen, försvarsmakten och Myndigheten för samhällsberedskap är efterfrågan på nya hundar stor.

– Vill man göra något som är kul och samtidigt bidra med något till Sverige, då är det här en perfekt sak, menar Katarina Cvek-Hopkins.

Tanken med tjänstehundens dag hos Olandsbygdens Brukshundsklubb var att de olika myndigheterna skulle få visa upp hur man jobbade med sina tjänstehundar.

Förutom flera olika myndigheter fanns även Hundhjälpen på plats och visade hur man utbildade hundar så att de ska kunna hjälpa personer som har exempelvis diabetes.

Artikelbild

| Den australiska cattledogen Doris och hennes hundförare Katarina Cvek-Hopkins är knutna till Hemvärnet.

För den som ville fanns också möjligheten att anmäla sig och sin hund till olika utbildningar för tjänstehundar.

– Varje ansökan prövas individuellt där vi bland annat tittar på saker som hundens mankhöjd och lynne samt hur husse och matte är som personer, förklarar Ola Eriksson.