Några flingor i luften gav hopp om en julmarknad i snö men så blev det inte. I stället fick besökarna värma sig med något att stoppa i magen eller något stickat att vira runt halsen. Utbudet av just den sortens hantverk var det ingen brist på utan det var stickade vantar, sockor, halsdukar och mycket annat i närapå vartannat stånd i de olika lokalerna i det vackra bruket.

Men det fanns förstås mycket annat också. Keramikern Jane Hällman från Hallstavik var med på julmarknaden i Forsmark för första gången och sålde skålar, kannor och glas men också underfundiga djurfigurer.

– Jag gör bara saker som jag själv tycker är fina, sade hon.

Artikelbild

| Tomtetur. Björn Pihlgren, som varit hästburen tomte i tio år i på julmarknaden i Forsmark, hade fullt upp på marknadsdagen med både hästturer och klapputdelning.

Framför Gunilla Petterssons utomhusstånd var det trångt om utrymmet. Hennes kalvdans, marmelader och lingonglögg var givna succéer denna söndag. Alla produkterna har hon gjort hemma i Elvisjö, inte långt från Forsmarks bruk.

– Hon har nog varit med här i 25 år, sade Bengt Wiik som assisterade när glöggen skulle provsmakas.

Riktigt så många år har inte tomten Björn Pihlgren från Snesslinge styrt sina hästar på uppskattade turen under julmarknaden. Tio år har det blivit och han hinner också med att dela ut klappar till de små barnen när Vegard och Vindar får vila och smaka på lite hö.

Kjell Lager från Vigelsbo säljer julkärvar för Röda Korsets räkning.

Artikelbild

| Välgörande ändamål. Kjell Lager från Vigelso sålde julkärvar för Röda Korsets räkning.

– Pengarna vi får in går oavkortat till barn på flykt.

Kärvarna odlas och tillverkas lokalt av brottarklubben i Östhammar som sedan säljer dem vidare.

Artikelbild

| Hade fullt upp. Gunilla Pettersson från Elvisjö sålde lingonglögg och kalvdans så det stod härliga till.

I ett av husen håller Forsmarks Kraftgrupp till. Där inne är det experimentverkstad och det bjuds också på en tipsrunda. De som orkade vänta kunde också få se en experimentshow.

Gunilla Eriksson från Gimo älskar att baka och har också gett ut en bok om bakning. Den innehåller generationsrecept, som hon säger, och många kommer från hennes mormor. Men hon har också fått recept från folk som hon hjälpt att beskära träd.

Artikelbild

| Keramiker. Jane Hällman från Hallstavik skapar bara saker som hon själv tycker är fina.

– De brukar bjuda in mig på fika och då börjar vi prata om bakning och recept, berättade Gunilla.

Hon har en konstnärlig ådra och säljer också kvastar som hon har målat färgglada blommor på.

Artikelbild

| Gav ut bakbok. Gunilla Eriksson från Gimo har på egen hand gjort en bok om bakning, baserad på gamla recept.

Den som vill ha doft av tjära eller honung i sitt hem kunde förse sig med några ljus från Grävlings naturprodukter på Gräsö.

– De är stöpta av stearin, bivax och tjära eller honung, sade Jan Törnqvist som driver företaget tillsammans med Martina Petersson.