Det slutgiltiga valresultatet kommer inte från Valmyndigheten förrän på onsdag. Men om mandatfördelningen efter valnatten står sig har S tappat från 20 till 16 mandat, och även samarbetspartiet C går bakåt från 8 till 7 mandat. 25 av fullmäktiges 49 mandat är vad som krävs för att utgöra politisk majoritet. Tillsammans skulle de två partierna med 23 mandat alltså förlora den majoritet de haft sedan år 2010.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) är besviken på resultatet.

– Det är klart att jag är jättebesviken. Men det skiljer bara 30 röster mellan oss och SD, så jag hoppas fortfarande att vi kan få tillbaka ett mandat. I formell mening måste vi avvakta det slutgiltiga valresultatet.

Hur ser du på en ny majoritetsbildning?

– Det är troligt eller ytterst sannolikt att S och C utgör grundstommen. Det är det enda nav som allt kan kretsa kring, är min bedömning.

I så fall behöver ni stöd av ytterligare ett eller flera partier.

– Ja, det finns flera tänkbara partier i det sammanhanget. Det blir alltid diskussioner och förhandlingar, men först ska partierna och de som blivit invalda i de nya fullmäktigegrupperna säga sitt.

Kommunstyrelsens vice ordförande Margareta Widén Berggren (S) företräder fortfarande kommunens största parti med drygt 31 procent. Men S går samtidigt bakåt med 7,9 procentenheter.

– Det känns jättetråkigt, men jag känner att vi inte kunnat göra något annorlunda. Vi har ändå jobbat ganska mycket med det vi lovat och genomfört det mesta under mandatperioden. Är man missnöjd och vill ha ett annat samhälle så är det inget vi kan göra något åt. Med våra värderingar kan vi inte uppfylla det.

Att kasta in handduken har hon dock inga planer på.

– Man ska inte ge upp, det finns möjligheter för en framtid.

Vill ni fortsätta styra med C och något ytterligare parti?

– Jag kan inte förstå annat än att vi måste gå över blockgränsen. Vi får se vilka som kan tänka sig att samarbeta med oss och hur det skulle kunna se ut. Men naturligtvis måste det handla om partier med samma samhällssyn, så att vi kan samverka på ett bra och ansvarsfullt sätt.

SD:s gruppledare Martin Wahlsten gläds åt framgången i kommunen. Partiet ser ut att växa från fem till åtta mandat och blir även näst största parti följt av C och M.

– Jag tror att det beror mycket på att folk inte varit nöjda med den majoritet vi haft i kommunen. Vi är öppna för förhandlingar med alla partier och stänger inte dörren för någon, säger Martin Wahlsten.