Utreder ny vårdcentral i Alunda

Region Uppsala föreslår att förutsättningarna för att bygga en ny vårdcentral i Alunda ska utredas.

Personalen på vårdcentralen i Alunda evakuerades i mars 2019.

Personalen på vårdcentralen i Alunda evakuerades i mars 2019.

Foto: Ingela Söderman / UNT arkiv

Östhammars kommun2019-10-29 19:01

Vårdcentralen i Alunda evakuerades under våren 2019 på grund av den dåliga inomhusmiljön. Mer än halva personalstyrkan framförde klagomål redan 2016 om bland annat kalla lokaler, trötthet, hosta och astmabesvär. Lokalen, som uppfördes någon gång på 50-talet och ägs av Östhammars kommun, bedömdes vara otjänlig. Sedan dess har verksamheten dirigerats om till vårdcentralerna i Gimo och Österbybruk.

Region Uppsala föreslår därför att en förstudie ska genomföras i syfte att utreda ny lokalisering för vårdcentralen. Kostnaden för en eventuell förstudie beräknas till 450 000 kronor och föreslås belasta vårdstyrelsens budget. Fastighets- och servicenämnden beslutar inom en snar framtid om huruvida att gå vidare med förstudien. Enligt Tord Jansson, planering- och försörjningschef på Nära vård och hälsa bör förstudien vara genomförd inom 6 månader upp till ett års tid. Därefter tas beslut om vilken lösning som lämpar sig bäst.

– Den gamla vårdcentralen är uttjänt och vi behöver uppgradera till en ny. Sedan får vi se om det blir en ny sådan som byggs i egen regi eller om det ska ske genom upphandling, förhyras och så vidare, säger Tord Jansson.

Ett beslut om en ny vårdcentral 2024 fattades redan innan evakueringen av regionfullmäktige. Malena Ranch (MP), regionråd har tidigare sagt till UNT att Alundas invånare inte kan vänta så länge. Antalet listade vid Alundas vårdcentral uppgår till 4 597 personer. Årligen genomförs cirka 17 000 besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!