Sånguppträdanden, teater och mycket annat stod på programmet och bussar gick i skytteltrafik från bilparkeringen vid Alunda kyrka till mässområdet vid Olandsskolan på lördagen. Även en modevisning med secondhand-kläder från Öppen hand-butiken på orten lockade sin publik.

– Tänk vad kläder gör. Man kan bli som en helt annan människa, sa Gunilla Petersen som uppskattade modevisningen där hon hade flera bekanta.

Vid "världens torg" kunde besökare träffa Alundabor med ursprung i andra länder och även smaka mat från andra kulturer. Ridning på häst, mekanisk tjur, hoppborg och att provsitta i en brandbil roade många yngre liksom olika idrotter som man kunde prova. Fri entré gäller hela helgen vid Oland visar och det kostar inget att prova de aktiviteter som finns.

Artikelbild

| Riddags. Tindra Berglind från Sydinge brukar rida och passade även på när Gladur ungdom och Olands hushållningssällskap erbjöd barn att prova.

10-åriga Agnes Eklund från Stavby passade på att testa klättring på tombackar med sele. Hon klarade sexton stycken innan det blev för vingligt och hon tappade balansen.

– Det var jättekul, sa hon innan det var dags att gå vidare mot "bumperball" där man tacklas med andra och landar mjukt i en skyddande bubbla.

Alundabon Blenda Trogensson går på Olandsskolan och tyckte att det var roligt att vara på plats med sina kompisar bland allt folk. Hon såg fram emot att se rocksångaren Oliver Rytting som blivit känd genom Talang i TV4.

– Han sjunger jättebra, han är så cool.

Artikelbild

| Alundaborna Bojan och Ulf Jansson spanade in nya traktorer från Lantmännen Maskin. De harsjälva haft lantbruk, men är nu glada pensionärer med fritid. "Man kan sakna luften, landet och skogen. Men inte allt slit" sa Bojan Jansson.

Sexårige Erik Larsson sköt med pilbåge.

– Jag sköt ganska många pilar, det var kul. Ibland sköt jag faktiskt längre än piltavlan. Jag ska göra igen.

Artikelbild

| Snabba bilar på plats i Alunda.

Alundaborna Ulf och Bojan Jansson tittade på nya traktorer från Lantmännen Maskin. De har själva varit lantbrukare med mjölkkor, men är nu pensionärer.

– Det är kul att gå runt och titta, och att alla visar upp sig, konstaterade de samfällt.

Artikelbild

| På "världens torg" kan besökare under Oland visar träffa Alundabor med bakgrund i andra länder och prova på olika matspecialiteter.

Saknar ni livet som lantbrukare?

– Nej, inte speciellt. Man kan sakna luften, landet och skogen. Men inte allt slit, sa Bojan Jansson.

Artikelbild

| Modevisning från Öppen hands second-handbutik i Alunda.

Mikael Åsman har nära släkt i trakten och hade kommit från Järfälla med sin familj. Han uppskattade mässan, även om de inte hade tid att se allt eftersom de måste dra vidare till sonens fotbollsmatch.

– Det är trevligt att det ordnas sådant här, det skapar gemenskap för folk som bor här.

Artikelbild

| Mikael Persson från Vettsta testar yxkastning. "Det var inte så tokigt för att vara första gången".

Det var sex år sedan sist. På söndagen fortsätter mässan – bland annat med kettlebellsuppvisning, tornerspel och Thomas Di Leva på stora scenen.