Vill få ut fler upplänningar i naturen

Upplänningar värdesätter utevistelser, men tar sig sällan ut i naturen. Det visar en omfattande undersökning från Mittuniversitetet.

Martina Dernroth, friluftssamordnare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Martina Dernroth, friluftssamordnare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Foto: Robert Gabrielsson

Uppsala län2019-10-19 11:56

Under torsdagen samlades en mängd olika aktörer från Uppsala län på Gimo herrgård för att inspireras och diskutera kring länsbornas friluftsliv. Det var tredje gången den regionala tankesmedjan för friluftsliv ägde rum.

– I år lägger vi fokus på hur vi ska göra det mindre komplicerat att ta sig ut i naturen, säger Martina Dernroth, friluftssamordnare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Bland deltagarna fanns representanter från bland annat länets kommuner, näringslivet, föreningar och länsstyrelsen.

– Det finns ett stort behov av att träffas, många arbetar enskilt och behöver utbyta erfarenheter och inspireras, säger Martina Dernroth.

Flertalet föreläsare var på plats. Däribland landshövdingen Göran Enander, som agerade samtalsledare i en paneldebatt som diskuterade hur man ska arbeta med friluftsliv.

– Invånare i Uppsala län är ganska dåliga på att vara ute men tycker ändå att det är viktigt, och bra för hälsan. Undersökningen från Mittuniversitetet visar att det handlar mycket om brist på tid och en saknad av lämpliga platser, säger Martina Dernroth.

Därför arbetar man mycket med hur man ska få ut information om hur du enklast tar dig ut i naturen. Idén är att naturen ska vara till för alla, oavsett vilka förutsättningar man har. Stefan Edelsvärd från Östhammars kommun talade om den nyligen invigda Vikingaleden.

– Vi vill ha fler besökare till länet och locka människor till att vandra, sade han bland annat under sitt föredrag.

Ett hundratal personer hade tagit sig till Gimo herrhård på torsdagen.
Ett hundratal personer hade tagit sig till Gimo herrhård på torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!