Mäter simulerat radioaktivt nedfall

Internationella och nationella aktörer i omfattande samarbete när mät- och indikeringsövningen i Havsörn 2019 drog igång.

Peter Frisk och Magnus Gårdestig från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Peter Frisk och Magnus Gårdestig från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-10-31 07:31

Havsörn fortskrider med full kraft. Nyligen startade delövning 3, en så kallad mät- och indikeringsövning. Samma scenario råder fortfarande, ett utsläpp har skett på Forsmark. I denna övning är det deltagarnas ansvar att ta reda på hur allvarligt nedfallet av radioaktiva ämnen är i närområdet kring kärnkraftverket.

På kort tid har man byggt upp en omfattande verksamhet på Gimo herrgård som ska verka på frontlinjen i kartläggningen av ett simulerat radioaktivt nedfall. Mätningen sker några dagar efter det fiktiva utsläppet, helt i linje med vad man hade gjort i ett skarpt läge. 

– Man låter det gå några dagar, eftersom det radioaktiva nedfallet som legat i luften ska ha lagt sig på marken, säger Jan Stangebye övningsledare och försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län.

Mätteamen, som består av en rad experter från olika myndigheter och organisationer, får information på en övergripande nivå om vad som hänt innan de drar ut för att samla in datan.

– Vi hoppas att kunna ha en ganska bra bild av situationen efter två dagars mätning, säger Peder Kock, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Peter Frisk och Magnus Gårdestig från Strålsäkerhetsmyndigheten stannar bilen efter cirka 40 minuters färd söderut från Gimo. I bilens bagageutrymme sitter detektorer som registrerar nedfall av radioaktiva ämnen längs vägen, men ännu har de inte hittat något. Nu ska de göra en mätning på plats.

– Vi väljer en öppen yta när vi gör en mätning på det här viset. Är man till exempel inne i skogen kan det radioaktiva nedfallet fastnat i trädtopparna, säger Magnus Gårdestig.

Några minuter senare är mätningen klar. Inga utslag här heller. Men Magnus och Peter ger inte upp, fram till sen eftermiddag kommer de fortsätta sin tur genom länet, upp emot Sandviken innan de vänder tillbaka mot Gimo. Området har delats in i olika ”areas”, där ett 20-tal olika mätteam rör sig.

Mätresultaten är förutbestämda och simulerade. Teamen kommer tillsammans att plocka in mätdata kring det radioaktiva nedfallet, rapportera resultat till ledningen, som bygger en bild av situationen och tar reda på hur allvarligt läget är.

– Vi avslutar sedan mätningen vid lunchtid på fredagen, säger Peder Kock.

Därefter startar ett långsiktigt utredningsarbete. Den sista delövningen, nummer fyra, äger rum i december och syftar till att redogöra för de långsiktiga effekterna av ett radioaktivt nedfall i området.

Peter Frisk och Magnus Gårdestig studerar kartan innan avfärd.
Peter Frisk och Magnus Gårdestig studerar kartan innan avfärd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!