Säkerhet kring slutförvar ifrågasätts

Kärnavfallsrådet ställer sig frågande till de kompletteringar som Svensk kärnbränslehantering, SKB, har lämnat in gällande ansökan om slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark.

Modell av kopparkapsel för förvaring av utbränt kärnbränsle.

Modell av kopparkapsel för förvaring av utbränt kärnbränsle.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Östhammars kommun2019-09-26 12:00

I mitten på september lämnade Kärnavfallsrådet, som arbetar som rådgivare till regeringen, in ett yttrande till regeringen om de kompletteringar som SKB lämnat in till Miljödepartementet.

Rådet anser att det fortfarande finns obesvarade frågor gällande bland annat kopparkapseln, som används vid slutförvar av använt kärnbränsle, och dess skyddsförmåga. Man anser att det behövs mer forskning på området. Carl-Reinhold Bråkenhielm, ordförande i Kärnavfallsrådet, kommenterar:

– Det är möjligt att forskningen kommer att kunna svara på dessa frågor i framtiden men vi anser att det inte är vetenskapligt säkerställt att dessa svar kommer. Det går heller inte att utesluta att dessa svar betyder att säkerhetsproblemen kvarstår, säger han.

När det gäller just kopparkapseln så är det bland annat grop- och spänningskorrision som kan påverka skyddsförmågan. Innanför kopparkapseln finns en gjutjärnsinsats där processer i själva gjutjärnet kan orsaka sprickbildning och i sin tur medföra att radioaktivt material läcker ut.

– Några av processerna vi pekar på är sådant som inte tagits upp i Mark- och miljödomstolen, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm.

Kärnavfallsrådet vill att man gör en ordentlig och transparent prövning utifrån kvarstående oklarheter. Rådet pekar även på andra perspektiv som kan behöva ses över, däribland informationsöverföring och dokumentation till kommande generationer.

– Frågan är hur kommande generationer ska informeras om slutförvarets konstruktion. Det ligger ganska långt fram i tiden så det är inte överraskande att det här arbetet inte är slutfört. Det har dock blivit mer uppmärksammat på senare år, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm. 

Andra frågor rådet tar upp i yttrandet är vem som ska ansvara efter förslutningen, frågor kring finansiering över tid och hur den svenska kompetensförsörjningen ska säkras.

– Det krävs mycket sakkunskap när det kommer till slutförvar, bland annat i kemi och materialteknik, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm.

UNT har varit i kontakt med SKB:s presschef Simon Hoff som uppger att SKB väntar med kommentarer tills att samtliga remissvar kommit in. Det sista svaret, från Östhammars kommun, väntas i början på december. Därefter kommer SKB att kommentera samtliga yttranden till Miljödepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!