SSM godkänner kompletteringar om slutförvar

Strålsäkerhetsmyndigheten godkänner de kompletteringar som Svensk kärnbränslehantering, SKB, har lämnat in till regeringen gällande slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark.

En geolog studerar borrkärnor från en undersökning i Forsmark. Urberget behöver ha rätt förutsättningar för att vara lämpligt som slutförvar av använt kärnbränsle.

En geolog studerar borrkärnor från en undersökning i Forsmark. Urberget behöver ha rätt förutsättningar för att vara lämpligt som slutförvar av använt kärnbränsle.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Östhammars kommun2019-10-08 14:29

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har nu granskat det kompletterande underlaget som SKB lämnade in till Miljödepartementet i våras. Som UNT tidigare rapporterat ifrågasätter Kärnavfallsrådet fortfarande vissa delar av SKB:s ansökan. SSM bedömer kompletteringarna som fullgoda och stärker därför sitt tidigare ställningstagande om tillstånd för slutförvar av använt kärnbränsle.

SSM anser att SKB har ”förstärkt slutsatserna i sitt tidigare under­lag och även tillfört ny information som ger en djupare förståelse för olika korrosionsprocesser och deras betydelse i ett slutförvarssystem". SKB:s kompletteringar har gett en ny och mer omfattande bild av slutförvarets skyddsförmåga, anser SSM.

– Vi finner därför ingen anledning att ändra våra tidigare ställningstag­anden. Vår bedömning är fortfarande att SKB:s föreslagna plats är lämplig och att slutförvarsmetoden uppfyller högt ställda krav på långsiktig strålsäkerhet och skyddet av människors hälsa och miljön, säger Johan Anderberg, chef för avdelningen radioaktiva ämnen på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

SSM betonar att med slutförvarets skyddsförmåga, menas samtliga barriärers kombinerade funktion snarare än enbart kapselns funktion, som Kärnavfallsrådet bland annat kritiserar. SSM anser att slutförvarets skyddsförmåga endast kan utvärderas om man tittar på samtliga skyddsbarriärer i stället för enstaka, eftersom man i sådana fall inte får en full förståelse för SKB:s ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!