Polisen tvingas vinka fram målvaktsbilarna

Om polisen stoppar en målvaktsbil får den inte tas i beslag utan föraren har rätt att köra vidare. För att beslagtas måste nämligen fordonet vara felparkerat. Det här är ett av de problem som en utredning granskar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Parkering2018-06-09 08:00

I juni 2017 stoppade polisen en VW Golf på E4 nära Uppsala. Bilägaren hade 12 330 p-böter på totalt 9 133 150 kronor. Bilens officiella innehavare var en 31-årig Malmöbo som enligt registren ägde 3 342 fordon. Men eftersom bilen inte var felparkerad tvingades polisen släppa iväg den.

När bilmålvaktslagen kom 2014 fanns stora förhoppningar om att företeelsen skulle stävjas. I exempelvis Malmö ägdes var tionde bil av en bilmålvakt.

Men under åren har lagen kritiserats för brister. En sådan är att polisen står maktlös när den stoppar ett fordon som visar sig vara en målvaktsbil, det vill säga att den registrerade ägaren har stora fordonsskulder.

– Vi får inte ta en bilmålvaktsbil i beslag om den är på rull, den måste vara felparkerad eller felstannad. Det känns konstigt att en och samma bil bara får tas i vissa lägen, tycker Ulf Lundgren, kommunpolis i Uppsala.

Regeringen konstaterar att problemet med bilmålvakter har fortsatt, trots lagändringen 2014. En statlig utredning har nu i uppdrag att ta fram förslag på hur bilmålvakterna ska stoppas. Resultatet ska presenteras senast den 31 juli.

Enligt Maria Carnheimer, utredningssekreterare vid näringsdepartementet, ska alla typer av frågor som rör problematiken kring bilmålvakter läggas under lupp.

Ett kryphål är de snabba ägarbyten som ibland görs i samband med att myndigheterna ska ta fordonet i beslag.

Det går att bakåtdatera ägarförhållandet tio dagar i Transportstyrelsens register. Om en bilmålvaktsbil tagits i beslag går det på så sätt att hävda att fordonet hade bytt ägare innan ianspråkstagandet och då kan det komma att lämnas ut, även om det hela framstår som en skenöverlåtelse.

Många av dem som använder bilmålvakter har även lärt sig var de kan parkera för att kringgå lagen.

Regeringen tar upp flera skäl till att sätta åt bilmålvakterna. Det handlar bland annat om att få bort trafikfarliga och miljöskadliga bilar som tar upp värdefull yta i städerna samt att stoppa kriminella som använder fordonen.

Kronofogden har lämnat in en rad förslag till utredningen, bland annat:

* Att det införs ett tak för hur många bilar en person får äga.

* Att målvaktsbilar ska få omhändertas även om de inte är felparkerade.

* Att en bil inte får användas vid obetalda fordonsskulder, vilket skulle möjliggöra för polisen att ingripa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!