Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson sitter, trots motstridiga besked under tisdagen, fortfarande kvar men han har föreslagit att partiets vice ordförande Sigurdur Ingi Johannsson ska ersätta honom som statsminister på obestämd tid, enligt ett pressmeddelande från statsministerns stab som publicerats i isländska morgontidningen Morgunbladit.

Det första beskedet under tisdagen var att statsministern avgått till följd av skandalen, men det beskedet omformulerades alltså senare under dagen.

Piratpartiet växer

Gunnhildur Lily Magnusdottir, lektor i statsvetenskap vid Malmö högskola med specialitet på nordisk politik, förklarar:

Det är en tolkningsfråga och en teknisk fråga - han kan inte avgå förrän regeringspartnern Självständighetspartiet har accepterat förslaget att han ersätts av jordbruksministern. Och det är inte hundraprocentigt säkert att Självständighetspartiet kommer att säga ja till det. Partiet kan komma att ställa krav som Framstegspartiet inte går med på, säger hon och berättar att Självständighetspartiets partiledare, Bjarni Benediktsson, aviserat att saken ska diskuteras.

Sigmundur David Gunnlaugsson var impopulär redan innan avslöjandet och pressen på honom ökar. Under tisdagskvällen demonstrerade runt 22 000 människor utanför parlamentet, Alltinget, i Reykjavik och krävde hans avgång, rapporterar Ritzau. Den sittande regeringen tappar i stöd medan det största oppositionspartiet Piratpartiet rakat i höjden med 43 procents stöd i en opinionsundersökning, rapporterar isländska dagstidningen Frettabladid.

Avgång eller nyval

Intervjun i SVT:s Uppdrag Granskning som statsministern reser sig upp och avbryter när frågorna kommer in på hans kontakter med brevlådeföretag stärker knappast hans aktier. Isländska radio- och tv-bolaget Ruv rapporterar att hela 81 procent av de tillfrågade i en färsk Gallupundersökning vill att statsministern avgår.

Gunnhildur Lily Magnusdottir ser två alternativa lösningar som skulle skydda Islands rykte och lugna allmänheten:

Man skulle kunna byta ut de här tre ministrarna som har koppling till Panama-skandalen, där statsministern är den som är mest inblandad. Den andra lösningen är nyval, som publiken och oppositionen vill ha. Det riskerar den politiska stabiliteten, men det är ju i och för sig inte ett stabilt läge nu heller.