"Tändhattarna" måste bort

Stökigt men inte värre än vanligt. Så sammanfattar Uppsalapolisen årets valborgsfirande.

Christer Nordström, polisens presstalesperson.

Christer Nordström, polisens presstalesperson.

Foto: Nina Leijonhufvud

Polisens facit2015-05-01 13:12

På fredagsmorgonen kunde polisen summera antalet omhändertagna på grund av fylleri.

– Under de två senaste dygnen har 145 personer omhändertagits, säger Henrik Öhman, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Under själva valborgsdygnet stannade siffran på 109. Som jämförelse omhändertas omkring 30 personer en intensiv utehelg i Uppsala län.

Trots mycket fylla inträffade inga allvarligare brott under natten till fredagen. Det som har förekommit är några mindre misshandelsfall utomhus i centrum, ett antal ringa narkotikabrott, skadegörelse och brott mot knivlagen. På fredagen satt ingen frihetsberövad för dessa händelser.

– Det har varit förhållandevis lugnt, säger Henrik Öhman och får medhåll av presstalespersonen Christer Nordström, som gjorde sin 44:e valborg i rad som tjänstgörande polis.

– Av dem vi omhändertar körs många hem till vårdnadshavare eller till akuten. Men det flesta får sova ruset av sig hos oss, berättar Christer Nordström.

Han berättar att det är "tändhattarna" som man i första hand suger in. Det är kraftigt berusade personer som går runt på stan och mer eller mindre muckar gräl.

– De här personerna måste helt enkelt plockas bort, annars blir det bråk förr eller senare, säger Christer Nordström.

Han tycker sig se en positiv utveckling när det gäller fylleri och stök på valborg under senare år.

– Jag tror att det beror på samarbetet mellan alla aktörer här i stan – polisen, sjukvården, kommunen, universiteten med flera, säger han.

Hur många människor som rört sig i centrala Uppsala under årets valborgsfirande är okänt, men siffran brukar uppskattas till omkring 100 000.

Valborgsveteranen Christer Nordström tycker sig se ett uppsving för mösspåtagningen utanför Carolina, något som han uppskattar.

En annan trend är att Ekonomikumparken behåller sin popularitet som festplats.

– Förr slog man sig ner i Slottsbacken och festade. Och i Stadsträdgården hittar man numera många barnfamiljer.

I Sigtuna och Märsta polisanmäldes inga våldsbrott under valborgsfirandet, uppger Per Lennartsson, stationsbefäl vid Norrortspolisen.

– Det har förekommit en del fylleri och stök och det har gjorts ett fåtal omhändertaganden, men inget allvarligare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om