Varför avstod du inte bara dina styrelseuppdrag?
Frågan kom från samtalsledaren Stig-Björn Ljunggren. Cecilia Wikström, än så länge EU-parlamentariker för Liberalerna, svarade snabbt:
– För att en ansvarsfull människa, vilket jag är, inte avgår innan nästa stämma ägt rum. Sånt kan ju till och med påverka aktiekursen. Jag är stolt att sitta i de här två samhällsnyttiga bolagen och tycker att vi ska ha politiker som inte bara är inne i politikerbubblan.
Det var många som kommit för att höra Cecilia Wikström under det öppna möte som Liberalerna i Uppsala bjudit in till på lördagen; de flesta av de 200 stolarna i sal X i Universitetshuset var upptagna. En vecka har gått sedan Liberalernas partistyrelse petade henne från sin EU-vallista eftersom hon inte velat kliva av sina styrelseuppdrag för BeijerAlma och Elekta. Uppdragen har dock varit kända för partiet och strider inte mot några regler.
Men hur hinner hon med ett heltidsuppdrag som EU-parlamentariker samtidigt som hon sitter i två bolagsstyrelser? Cecilia Wikström förklarade för publiken att hon efter tio år i EU-parlamentet har så mycket rutin att hon ville utvecklas.
– Det är inte många bolagsmöten per år, men väldigt mycket läsning. Jag läser väldigt fort och flyger mycket, och då passar jag på att läsa.
Cecilia Wikström sa till publiken att hon misstänker att det är hennes bolagsarvoden – totalt 70 000 kronor i månaden – som är grundproblemet.
– Min känsla är att det är väldigt provocerande i Sverige att kvinnor tjänar pengar. Men det är inte jag som bestämt arvodet.
Hon skrattade till när hon berättade om reaktionen hos andra EU-parlamentariker:
– De har kommit fram och frågat: men Cecilia, vad är det du gjort egentligen? De kan inte fatta hur jag kan bli petad för något som är tillåtet. 60 procent av alla EU-parlamentariker har sidouppdrag.
Cecilia Wikström berättade också hur förnedrande hela processen har känts för henne. Inte minst dagen då själva beslutet att peta henne fattades i partistyrelsen.
– Många satt och tittade ner i bordet. Sedan har personer kommit fram och sagt att de är ledsna, en skickade till och med ett sms där han berättade att han gråtit på sitt hotellrum för att det känns fel. Varför kunde han inte ens reservera sig mot beslutet undrar jag då?
Efter mötet i Universitetshuset säger Cecilia Wikström till UNT att hon är rörd över hur många som kommit för att lyssna och över det stöd hon fått hela veckan. Hon har precis kramat om ett par som rest till mötet ända från Trollhättan.
– Jag har fått tusentals mejl och samtal och det har stått människor utanför min port här i Uppsala och gråtit och överlämnat blommor.
Ja du verkar inte särskilt nedstämd utan ganska glad?
– Ja, jag är lugn och glad och ser framtiden an med tillförsikt. Det är mest jag som fått trösta och lugna andra.
Framtiden ja. Cecilia Wikström är en av dem som nämnts som kandidater till att ta över partiledarposten efter Jan Björklund. Men hon skakar bestämt på huvudet på frågan om posten känns närmare nu när det inte tycks bli EU-parlamentet nästa mandatperiod.
– Det känns verkligen inte som min grej. Däremot skulle jag gärna vilja hjälpa till att stärka mittenkoalitionen mellan L, C, S och MP. Det är en stor och viktig värderingsfråga. Skatteavdrag fem eller sju är mindre intressant.
Skulle något kunna få dig att vilja bli partiledare?
– Nej ... möjligen om jag skulle uppleva ett stort stöd och känna en uttrycklig förväntan. Men det har jag verkligen inte upplevt, utan jag upplever att partiet går högerut vilket jag tycker är en olycklig utveckling. Flera av de kandidater som gått ut och sagt att de är beredda att bli partiledare är mot Januariöverenskommelsen och vill regera med Kristersson.
Tillbaka till det som fick dig avsatt. Kan du förstå om väljare kan undra om du företräder bolagen eller EU-medborgarna?
– Ja, för det visar hur dåligt vi politiker har förklarat vårt uppdrag. Hade jag fått frågan att ingå i styrelsen för ett flyktingboende hade jag tackat nej, för då hade det varit för nära mitt område. Men att sitta i ett bolag i tillverkningsindustrin ... där finns ingen jävssituation. Dessutom är det utskott jag leder i parlamentet är icke lagstiftande.
Har du pratat med Jan Björklund efter att du petades?
– Nej. Jag har inget att säga honom och han har nog inget att säga till mig heller, för då hade han väl ringt.
– Jag trodde aldrig att mitt parti var såhär futtigt. Jag trodde tankarna och rymden var högre. Hade man stått upp och visat styrka och sagt att vi har valt henne och har vetat om hennes styrelseuppdrag och ska klara av den här valrörelsen, då hade ju jag bara kört på. Det är det ryggradslösa ledarskapet som är tråkigt.
Kritiker har påpekat att partistyrelsen inte har rätt att bestämma om Cecilia Wikströms framtid. Partirådet kan därför vid nästa möte besluta att sätta henne på vallistan igen. Cecilia Wikström är säker på att det inte kommer att bli så, men skulle i så fall tacka ja.
– Jag är ju samma person som när de valde mig enhälligt, jag har inte ändrat mig utan det är andra som förändrat sina positioner. Jag står kvar.
Hur tänker du dig framtiden annars?
– Nu ska jag slutföra mitt uppdrag i Europaparlamentet på ett fint sätt, det slutar sista juni. Sedan ser jag fram emot ett långt sommarlov som jag inte haft sedan jag var riksdagsledamot för tio år sedan. Jag ska köpa en kajak och lära mig paddla. Och sedan ska jag söka jobb i höst, jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv så det är väl dags när man är 54.