– Vi håller på att förhandla och har dagligen dialog med S, MP, och L. Men vi vet inte var vi landar än, säger Tobias Smedberg, kommunalrådskandidat för V.
Idén är enligt honom att V skulle släppa fram ett styre av MP, S, och L, med Erik Pelling som kommunstyrelsens ordförande, i utbyte mot att V blir välrepresenterade i nämnder och styrelser.
– Det stärker vårt inflytande i oppositionsställning. Många av de beslut som påverkar folks vardag tas i nämnder och styrelser, därför är det här viktigt för oss som Uppsalas tredje största parti, säger Tobias Smedberg.
Konkret skulle en sådan här överenskommelse mellan mittenpartierna och V mynna ut i en så kallad valteknisk samverkan, en inte helt okomplicerad lösning. Det innebär att V och de tre mittenpartierna som vill styra Uppsala i minoritet gör upp om fördelningen av platser i kommunens nämnder och styrelser. Når de en överenskommelse om den här fördelningen kommer V ge stöd åt Erik Pelling som kommunstyrelsens ordförande.
Det skulle innebära att den situation med lottning som skulle kunna blivit aktuell undviks och att Fredrik Ahlstedts hopp om att ta hand om ordförandeklubban i kommunstyrelsen skulle vara ute.
Förhandlingarna om valteknisk samverkan gäller inte några sakpolitiska frågor, enligt Tobias Smedberg.
– Vi kommer att fortsätta att vara opposition, och mittenpartierna kommer att styra i minoritet. De kommer att behöva söka stöd för att få majoritet, och kommer ibland gå till vänster ibland till höger för att få det.
Mohamad Hassan (L) säger att den här lösningen är nödvändig för att säkra att mittenkoalitionen röstas fram den 15 oktober.
– Vi vill inte riskera att det blir lottning. Jag har varit öppen med mitt parti om att vi kan behöva ingå valteknisk samverkan med V.
Vänsterpartiet kommer, om förhandlingarna går i lås, att få fler poster i olika nämnder än vad de annars skulle fått. Men att V därmed skulle få ökat inflytande håller inte Mohamad Hassan med om.
– De skulle ändå ha varit vågmästare, de extra poster de får förändrar inget.
V menar att den ökade representationen ger dem större inflytande i beslut som påverkar människors vardag?
– Det man måste komma ihåg här är att de vill göra sig relevanta, det ingår i spelet. Det är viktigt inte minst internt i partiet.
Hur besvärande är det för Liberalerna att förhandla med V?
– Hade det varit sakpolitiskt hade det varit omöjligt. Men det är väldigt vanligt att partier gör valtekniska förhandlingar. SD i Uppsala ville exempelvis göra en valteknisk samverkan med Fi 2014. Alla tjänar på valteknisk samverkan.
Förutom de som inte ingår i förhandlingarna då?
– Ja.