Makten över Uppsala kan avgöras i kväll

Förhandlingarna är i princip klara och förtroendeposterna fördelade. På torsdagskvällen kan det avgöras hur Uppsala ska styras. Allt är upp till Liberalernas medlemmar.

Anders A Aronsson, liberal ledamot i kommunfullmäktige, hade önskat en majoritetskonstellation – helst mellan Alliansen och MP. Hur han ska rösta på medlemsmötet beror på hur förhandlingarna gått med S och MP. ”Varje parti har sina hjärtefrågor, för oss handlar det om skolan, valfriheten, inga skattehöjningar och LSS-hanteringen.”

Anders A Aronsson, liberal ledamot i kommunfullmäktige, hade önskat en majoritetskonstellation – helst mellan Alliansen och MP. Hur han ska rösta på medlemsmötet beror på hur förhandlingarna gått med S och MP. ”Varje parti har sina hjärtefrågor, för oss handlar det om skolan, valfriheten, inga skattehöjningar och LSS-hanteringen.”

Foto: Fredrik Swartling

Politik2018-09-27 07:00

Sedan i fredags har Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Uppsala suttit i intensiva förhandlingar om hur de tre partierna skulle kunna styra Uppsala ihop. Totalt har sex personer – två från varje parti – överlagt om huvudsaklig inriktning inom olika sakpolitiska områden, vilka förtroendeposter respektive parti ska få samt hur specifika knäckfrågor ska lösas, det vill säga frågor där partierna skiljer sig åt väsentligt.

På Liberalernas medlemsmöte i Uppsala den 27 september kommer medlemmarna att få reda på resultaten av förhandlingarna och därefter rösta ja eller nej till ett sådant mittenstyre.

– Jag blir glad om medlemmarna säger ja, men om de säger nej får man respektera det också. Då har vi i ledningen i alla fall försökt hitta en lösning på det här svåra politiska läget, säger Mohamad Hassan som är gruppledare för Liberalerna.

Vad kan du säga om vad ni kommit fram till i sakfrågor och förtroendeposter?

– Ingenting innan mötet. Men jag tycker att vi har fått igenom mycket liberal politik vad gäller bland annat skolan, funktionsnedsättningsfrågor, företagsklimat och valfrihet.

Varken S eller MP kommer att ha någon omröstning bland sina medlemmar. Det hade inte L heller behövt ha, men Mohamad Hassan anser att frågan är så känslig för partiet att medlemmarna måste få tycka till.

– Hade vi haft chans att styra med Alliansen hade det ju varit en icke-fråga. Men nu bryter vi med Alliansen och bildar något nytt eftersom väljarna inte givit Alliansen det mandatet.

Ser du en risk i att väljare kan tycka att det är ett svek?

– Ja, och det jag har stor förståelse för. Men jag har långt före valet sagt att det kan bli dött läge och att vi aldrig kan ta stöd av SD, vilket hade behövts om Alliansen gått fram eftersom de rödgröna-rosa har fler mandat. Nu ser det ut så här och då måste vi ta ansvar och försöka lösa problemet.

UNT har ringt runt till de liberala ledamöterna i kommunfullmäktige. Flera avböjer att kommentera läget, utan vill invänta vad som kommer fram på medlemsmötet. Men Mats Dafnäs meddelar redan nu att han kommer att rösta ja.

– Naturligtvis var ett Alliansstyre vårt förstahandsval, men att inte ta stöd av SD är helt avgörande för mig. I samarbete med S och MP kan vi infria våra vallöften. Jag litar på att de som förhandlar gör det respektfullt, säger han.

Partikollegan Anders A Aronsson säger däremot att han tar ställning först efter att han fått veta resultaten av förhandlingarna. Att S, MP och L tillsammans bara samlar 35 mandat och därmed inte blir ett majoritetsstyre ser han som problematiskt.

– En majoritetskonstellation vore självklart betydligt bättre, eftersom det då blir mycket lättare att styra kommunen.

Det enda parti som pekats ut som möjligt för att få till en majoritet är Centerpartiet.

– Om vi lyckades vrida politiken åt höger är mycket vunnet och C och L ligger nära varandra politiskt, säger Anders A Aronsson.

Men att C ansluter sig till mittenstyret tycks i nuläget inte särskilt sannolikt. Delvis för att förhandlingarna kommit så pass långt, men kanske främst för att det blivit uppenbart de senaste dagarna att Mohamad Hassan och Centerpartiets ledare Stefan Hanna är oense i flera frågor.

– Det bästa vore såklart ett majoritetsstyre och C har många bra ledamöter. Men med det ledarskap som partiet har är det inte aktuellt, säger Mohamad Hassan.

Även om det skulle innebära mer Allianspolitik?

– Jag tror inte att vi skulle få igenom så mycket mer liberal politik än vi får nu i förhandlingarna, däremot skulle C berika med bland annat ett landsbygdsperspektiv. Och svekdebatten blir nog inte lika hård om det är två partier som bryter Alliansen. Men det ska vägas mot den dysfunktionalitet som skulle uppstå i en grupp som inte fungerar.

Enligt Mohamad Hassan kommer ett mittenstyre att söka stöd från olika håll.

– I sociala frågor och jämställdhetsfrågor kan vi få stöd hos vänstern, i bland annat valfrihetsfrågor har jag svårt att tro att Moderaterna skulle rösta nej.

Svårt politiskt läge

Inget av de traditionella politiska blocken har egen majoritet i kommunfullmäktige i Uppsala. L, C, KD och M har tillsammans 36 mandat. V, MP och S har också 36 mandat – med Fi 38 mandat. SD har 7 mandat. För att skapa ett majoritetsstyre krävs 41 mandat.

SD säger sig kunna stötta det block eller de partier som ger SD inflytande i vissa frågor. Inget av blocken säger dock ja till SD-stöd.

Partierna har fram till den 15 oktober på sig att förhandla fram ett styre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!