Måndagens fullmäktige blev deras första som förtroendevalda och det var lite pirrigt i bänkarna. Bakgrunden är brokig. Carolina Zandén (M) är 31 år. Att få en plats fullmäktige tycker hon är lite av en politisk dröm efter att ha jobbat flera år som politisk sekreterare.
– Det ska bli jättekul. Jag är främst intresserad av utbildningsfrågor och kommer att jobba för att få upp Uppsalas skolresultat, säger hon.
Socialdemokraten Erik Dagnesjö 39 år, är betongarbetare och har jobbat länge med fackliga frågor.
– Min ordförande i Byggnads sade till mig att om jag ska kunna gå vidare med de fackliga frågorna så måste jag engagera mig politiskt. Därför kandiderade jag till fullmäktige, säger han.
Han kommer att fokusera på kollektivavtalsfrågor och frågor om upphandling.
– Jag vill motverka oseriösa företag och förbättra arbetsmiljön för de som jobbar inom LO-yrken, säger han.
Amanda Kanange, 22 år, gick med Liberalerna redan som 16-åring. Då bodde hon i Stockholm. Nu bor hon i Uppsala och pluggar juridik.
– Jag gick med för att jag tycker det är viktigt att engagera sig. Det var under samma tid som SD började växa sig starka. Jag vill jobba för de värderingar som jag tycker är viktiga, som feminism och integration. Jag vill också lyfta ungdomsfrågor, exempelvis problemet med att få en bostad. Jag har själv tvingats hoppa mellan olika andrahandskontrakt.
Vad tycker du om det nya mittenstyret i Uppsala?– Jag är nöjd med det. Jag var med på medlemsmötet. Det var stor enighet om att vi ska bilda ett styre med S och MP. Många insåg att det behövs för att få stabilitet och för att hålla SD utanför makten, säger Amanda Kanange.
Linnea Bjuhr, som också är 22 år, har valts in på ett SD-mandat. Hon kommer från politiken i Håbo där hon varit engagerad under den förra mandatperioden. Hon har dottern Hilma med under fullmäktigemötet så det gäller att hänga med i omröstningarna.
– Nu bor vi i Tensta utanför Uppsala. De viktigaste frågorna för mig är invandring och landsbygdspolitik. Jag tycker att tillgängligheten på landsbygden måste bli bättre både när det gäller vård och annan service, och de som bor där måste få vara med och bestämma mer. Besluten ska inte tas i stan. När det gäller invandring så vill jag stoppa nyanländas förtur till exempelvis bostäder, säger hon.
Ingela Ekrelius (V) är 63 år och kommer från Uppsala. Efter ett antal år som vice ordförande i Uppsalahems styrelse känns det kul för henne att komma till fullmäktige.
– Jag är undersköterska så äldreomsorg är min fråga. Vården är underbemannad och arbetssituationen är inte bra. Det vill jag ändra på säger hon.