Politiker fick ut arvoden felaktigt

Flera ledande politiker i Tierps kommun har fått ut för stora politiska arvoden de senaste åren. En första beräkning säger att det kan handla om 40 000 kronor.

Enligt Randi Graungaard, kommundirektör, har flera ledande politiker i Tierps kommun fått ut för stora politiska arvoden de senaste åren.

Enligt Randi Graungaard, kommundirektör, har flera ledande politiker i Tierps kommun fått ut för stora politiska arvoden de senaste åren.

Foto: UNT Arkiv

Politik2019-11-07 11:30

Frågan om utbetalningarna uppmärksammandes av kommunen efter att bland annat UNT begärt att få ta del av vilka mötesarvoden som betalats ut de senaste åren till politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott samt utskotten för samhällsbyggnad, barn och ungdom och arbete och omsorg.

– De politiker som det handlar om är de som är ordförande i de olika utskotten och ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, förklarar Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

Enligt kommundirektören så säger arvodesreglerna att dessa inte har rätt till särskilda mötesarvoden. 

– De har ett fastställt månadsarvode och i det ingår mötesarvode, säger Randi Graungaard.

Enligt en första beräkning så handlar det om cirka 40 000 kronor som betalats ut felaktigt under den innevarande mandatperioden med kvintettstyre (C, M, L, KD och MP) samt föregående mandatperiod då S och MP hade den politiska makten. 

Hur kan detta ha skett?

– Våra rutiner för utbetalning av ersättningar i form av arvoden har inte hängt med administrativt de senaste åren. Vi har nu inlett ett arbete för att reda ut vad som gått fel och åtgärda det så att något liknande inte ska hända igen.  

Enligt kommundirektören kommer alla utbetalningar som gjorts den här mandatperioden liksom föregående att undersökas. 

Randi Graungaard förklarar också att alla felaktigt utbetalade arvoden måste betalas tillbaka.

– De som inte har fått rätt arvoden kommer att få dem retroaktivt. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!