Wikström (L) vill inte bli partiledare

Uppsalaliberalen Cecilia Wikström har pekats ut som efterträdare till Jan Björklund. Men hon anser inte att hennes ledarstil passar: "I Sverige går jaget för laget", säger hon.

Cecilia Wikström (L) vill inte ta över som partiledare efter Jan Björklund.

Cecilia Wikström (L) vill inte ta över som partiledare efter Jan Björklund.

Foto: UNT/TT

Politik2019-02-17 11:04

Sedan Jan Björklund häromveckan meddelade sin avgång som partiledare för Liberalerna har det spekulerats om tänkbara efterträdare. Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström från Uppsala är ett av namnen som förts fram från flera håll. Uppsalas kommunalråd Mohamad Hassan har henne som en av tre favoriter.

Så vad vill hon själv? När UNT når henne i Bryssel svarar hon bestämt:

– Nej nej nej, jag vill verkligen inte. Jag har en helt annan ledarstil och ett annat fokus. Jag kan inte uppbringa så stor entusiasm över om det ska vara betyg i trean eller fyran eller om man ska införa jobbskatteavdrag fem eller sju. Jag tycker att jag gör mig bäst på den europeiska arenan där vi har mycket stora frågor att ta itu med.

Vad menar du att du har en annan ledarstil?

– Jag är väldigt kompromissinriktad, men jag upplever att partiledare i Sverige behöver vara stora solister. Det är allt fokus på partiledaren, jaget går före laget. Det är en annan politisk kultur än i många andra länder.

Vem hoppas du ska bli partiledare?

– Jag tycker att det som först behöver göras är att ta fram en sökprofil: vad vill vi ha för sorts ledare? Och sedan söka efter en person med den profilen.

Så vilken typ av profil vill du se?

– Någon som kan ingjuta livsmod och framtidstro. Som kan få folk att arbeta tillsammans i stället för att motarbeta varandra. Det har varit väldigt mycket konfrontationer på senare tid.

Och ditt nej är definitivt?

– Det är ett definitivt nej.

Cecilia Wikström var en av de liberaler som tidigt gick ut och förordade ett samarbete med Socialdemokraterna. Hon ansåg även att L skulle sitta med i regeringen.

– När två av allianspartierna gjorde en stark högersväng och var beredda att göra sig beroende av SD:s aktiva stöd i varje votering fanns inte längre någon allians, menar hon.

Liberalerna har legat under riksdagsspärren i flera opinionsmätningar på slutet. I en färsk Novus-undersökning hade partiet 2,7 procent. Cecilia Wikström vill inte spekulera i varför det går så dåligt, med hänvisning till att hon varit i Bryssel för mycket för att ha koll.

EU är en av de frågor som väljarna inför valet rankade som en av de mest oviktiga. Men Cecilia Wikström anser att det är just den frågan som kan lyfta partiet.

– Nu har vi gyllene läge att satsa på en offensiv EU-politik. Där andra partier är tveksamma säger vi att vi ser möjligheterna och tror på framtiden i att hitta gemensamma strategier länderna emellan. Aldrig har EU-projektet varit så hotat som nu, både utifrån och inifrån.

Cecilia Wikström har suttit i EU-parlamentet för Liberalerna sedan 2009. Inför EU-parlamentsvalet i maj i år ställer hon upp för omval en tredje gång och står på första plats på Liberalernas lista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!