De vill ha en framtid

Samtidigt som FN:s klimatkonferens pågår sitter Uppsalastudenterna Moa Halldin och Jenny Carlbaum hemma och spelar in Klimatsmartpodden. Hållbarhet är självklart för dem och de skulle aldrig söka jobb på en arbetsplats som har en hållbarhetspolicy som de inte gillar.

Moa Halldin och Jenny Carlbaum

Moa Halldin och Jenny Carlbaum

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Porträttet2018-12-08 21:00

– Det gäller att inte bli passiv av klimatångest och tro att allt måste handla om stora uppoffringar, säger Jenny Carlbaum.

– Ett klimatsmart tänk måste gå att applicera på vardagen och bli som en del av ens liv, säger Moa Halldin.

Vi sitter hemma hos Moa och äter hennes mjuka knäckkolor. Hon gillar att baka, är en kreativ person och älskar att modernisera sin mormors gamla recept.

Moa och Jenny tillhör en generation som vuxit upp med hållbar utveckling som en naturlig ingrediens i livet. De anser att i framtiden kommer alla att jobba med hållbarhet på ett eller annat sätt och att grupptryck från unga kommer att tvinga politiker att ta klimatförändringar på allvar. 15-åriga Greta Thunberg som skolstrejkat och i veckan talat vid FN:s klimatkonferens är en föregångare.

– Det är bedrövligt att det är en femtonåring som ska behöva påpeka att antingen gör vi någon förändring nu eller så kommer vi inte att ha någon framtid. Jag kan verkligen förstå hennes frustration, säger Moa Halldin.

– Jag önskar att lite yngre och mer nytänkande personer än USA:s Trump och Kinas ledare, Xi Jinping är de som ska styra över våra liv, säger Jenny Carlbaum.

När de själva snart ska ut och söka jobb kommer de att hålla koll på om företagens hållbarhetspolicyer stämmer med deras egna övertygelser. Överensstämmer de inte kommer de att leta efter andra jobb.

Men vad är då hållbarhet? Moa och Jenny citerar FN:s definition: ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

– Jag tycker det är väldigt omodernt att inte tänka på hållbarhet. Våra föräldrars generation kunde leva i tron att allt var oändligt. Men för oss är det verklighet att jordens resurser håller på att ta slut. Vi måste ta tillvara på det som finns kvar, säger Moa Halldin.

Hon studerar till samhällsplanerare vid högskolan i Örebro men läser just nu kursen: "Klimatledarskap i praktiken", vid Cemus, Uppsala universitet.

Det var här som Moa och Jenny träffades för första gången. De fann varandra direkt, bägge var trötta på att teoretisera, de ville göra något konkret och bestämde sig att starta podden. Den var till en början en kursuppgift, men nu är de fast och så entusiastiska att de kommer fortsätta trots att terminen snart är över.

Deras bakgrunder är olika. Jenny Carlbaum är uppvuxen i Uppsala, pluggar företagsekonomi vid SLU, och Uppsala universitet, och kommer från en familj med mycket sportande, naturliv och ett hållbarhetstänk av typen hellre kvalitet än kvantitet.

Moa kommer ifrån Stenungsund, är inte uppvuxen i en klimatdiskuterande familj, däremot fick hon sin hållbarhetsskolning på gymnasiet med massor av kreativa idéer och hoppfulla tankar.

– Det var jättestort där. Sen kom jag till Uppsala och här verkade det som om allt som hade med miljön att göra var nattsvart. Men i och med att vi startade podden har vi fått inblick i så mycket som görs för att minska klimatförändringarna. Ju mer man lär sig desto mer vill man veta, säger Moa Halldin.

Bägge är hoppfulla över vad enskilda människor kan göra och vill inspirera dem som lyssnar på podden att fundera över sin roll. Metoden är att dela med sig av klimatsmarta lösningar.

– Vi vill att folk ska börja reflektera över hur de lever. Men vi vill inte smutskasta någon eller skapa dåliga samveten, säger Jenny Carlbaum.

– Nej, vi dömer ingen men vill få bort tanken: allt eller inget. Det bästa är att hitta en balans, så man kan hålla ut i sitt klimatsmarta liv, säger Moa Hallin, som till exempel blivit skicklig på extremt noggrann sopsortering och sålt sin bil sedan hon flyttade till Uppsala.

Numera cyklar hon och säger att det gör både henne och kroppen glada.

Moa och Jenny tror inte att vi kommer kunna leva helt klimatneutralt men det gör dem inte oroliga. Tekniska lösningar finns redan på banan och det kommer att bli fler. Nudging är en ekonomisk metod som de förespråkar. Den innebär att varor som är klimatsmarta blir billigare genom subventioner, medan övriga fördyras genom avgifter. Och så handlar det om attityder.

– Vi kan ändra tankesätt. Jag älskar att resa men vill inte sluta flyga helt. Däremot kommer jag att göra färre utlandsresor och resa mer i Sverige, säger Jenny Carlbaum.

I ett poddavsnitt besökte de STF (Svenska turistföreningen) och fick då veta mer om fina resmål i Sverige.

– Ett tips vi fick var att blunda och sätta fingret någonstans på Sverigekartan och sen åka dit, säger Jenny Carlbaum.

– Eller så kan man kasta pil, tillägger Moa och skrattar.

Idéer har de ingen brist på. Varje måndag kör de brainstorming inför kommande avsnitt.

Men många tänker nog att det inte spelar någon roll vad lilla jag kan göra?

– Men om inte du gör något, vem ska då göra det? säger Moa Halldin retoriskt.

– Det blir stor skillnad om en massa människor gör saker tillsammans. Många brinner för klimatlösningar. Då kan den lilla förändringen växa och bli stor, och plötsligt har vi tagit ännu ett steg till, säger Jenny Carlbaum.

De påpekar att de inte är några miljöexperter men ser det som en fördel för då kan vem som helst identifiera sig med dem.

– Vi är långt ifrån perfekta, verkligen inga klimathjältar, säger Jenny Carlbaum.

– Vi vill inte stå på någon piedestal utan utmanar oss själva att bli bättre hela tiden, säger Moa.

Till ett kommande poddavsnitt har de varit hos ett industriföretag i Göteborg som lärde dem om hållbar kemi. Sen lär de sig av varandra. Moa som gillade att shoppa när hon lärde känna Jenny, har minskat ner på den varan och Jenny har nästan slutat att äta kött.

– All förändring behöver inte vara så stor. Att gå över till nästan bara vegetariskt var inte svårt men man måste prova för att veta, säger Jenny, och tillägger att hon under hela sin uppväxt har fyllt tacosen med köttfärs av gammal vana trots att den vegetariska färsen smakar nästan likadant. Inte minst med tacokryddor.

Vad tänker ni om FN:s klimatkonferens i Katowice?

– Bra att miljön kommer i fokus. Det kommer att pratas mycket om miljöproblem under de här två veckorna, säger Moa Halldin.

– Jag hoppas att länderna enas om något som ställer krav på verklig handling och förändring, säger Jenny Carlbaum.

Moa Halldin skrattar åt dåliga skämt Jenny Carlbaum äter aldrig ketchup

Ålder: 21 år.

Bor: För det mesta i Uppsala & Örebro.

Familj: Mamma, Pappa, Plastmamma och fyra bröder stationerade i hjärtat av västkusten, Stenungsund.

Studerar: Samhällsplanering & Klimatledarskap.

Fritid: Träning, sällskapsspel, familj & vänner, middagar och bakning.

Längtar efter: Ljusa kvällar, havet och långa middagar på altanen tillsammans med familjen.

Mår bra av: Att skratta åt dåliga skämt.

I väskan: Läppstift, hårborste, choklad, tuggummi och vantar.

Läser: Romaner, bloggar eller artiklar om kärlek, samhället och mode.

Lyssnar på: Ljudböcker, hiphop eller rapmusik.

Skrattar av: Människor med bra humor.

Blir ledsen av: Deg som inte jäser.

Äter gärna: Choklad och kanelbullar

Äter aldrig: Ärtor.

Dricker gärna: Ett glas rött.

Dricker aldrig: Coca Cola.

Motto: LCHF - lite choklad hjälper faktiskt.

Ålder: 26 år.

Bor: Luthagen.

Familj: Pappa, mamma, bror och syster.

Studerar: Företagsekonomi och klimatledarskap.

Fritid: Tränar, umgås med familj och vänner.

Längtar efter: Snö och julen.

Mår bra av: Att träna.

I väskan: Kalender, powerbank och hörlurar.

Läser: Inget just nu men senaste boken jag läste var Hjärnstark.

Lyssnar på: Varierar men denna vecka Albin Lee Meldau efter att jag såg hans program i Så mycket bättre.

Skrattar när: Jag hänger med mina syskon.

Blir ledsen av: Orättvisor.

Äter gärna: Vegetarisk lasagne.

Äter aldrig: Kaviar, senap och ketchup.

Dricker gärna: Ett glas rött.

Dricker aldrig: Mjölk.

Motto: Det enda du ångrar är det du inte vågar prova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om