– Är den inte fin, utbrister Margareta Andersson och håller upp er den havsblåa klänningen i hela sin längd för att visa.

Det var första gången Östervåla bibliotek hade klädbytardag som på lördagen ordnades på många håll i landet.

Naturskyddsföreningen som tagit initiativet tycker att det är ett bra sätt att rensa garderoben på plagg som inte används och byta dessa mot nya, helt gratis.

Artikelbild

| Nora Taub passade på att byta kläder på klädbytardagen i Östervåla bibliotek.

– En väldigt bra idé, tycker Mariann Taub, bibliotekarie i Östervåla.

För varje plagg som besökarna lämnade in, men max fem plagg per person, delade hon ut biljetter som kunde användas för att byta till sig ett nytt plagg.

– Det är ju bra för miljön. I stället för att bara köpa nytt, nytt, nytt och sedan slänga är det bättre att återanvända plaggen på det här sättet. Det som man inte längre vill ha blir betydelsefullt för någon annan, tycker Mariann Taub.

Hennes dotter Nora Taub var inte sen att haka på. Hon städade igenom garderoben och tog med sig fem plagg för att försöka hitta andra.

Artikelbild

| Nora Taub passade på att byta kläder på klädbytardagen i Östervåla bibliotek.

– Jag bytte bland till en jacka och en kaftan, det blir perfekt för mig i sommar, vad jag behöver just nu, säger Nora Taub som tror att många passar på att våga prova en helt ny klädstil än vad man haft tidigare.

Det kostar ju inget.

Plagg som inger väljer och som blir kvar skänker biblioteket vidare till second hand-butiken Solrosen i Östervåla.