Shakshuka med rostad fetaost och örtig sallad

Det något svåruttalade namnet på s är en rätt från Mellanöstern som baseras på tomatsås och ägg. I detta recept blandas även aubergine och zucchini ner i den spiskumminkryddade såsen. Allt detta goda toppas sedan med ugnsrostad fetaost.

Shakshuka med rostad fetaost och örtig sallad

Shakshuka med rostad fetaost och örtig sallad

Foto:

Recept2016-10-14 05:00

4 port
Tid: 40 min

1 aubergine
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ msk spiskummin
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk råsocker
4 ägg
3 dl pärlcouscous (moghrabiah)
3 msk citronsaft
1 kruka persilja
1 kruka koriander (kan uteslutas)
3 salladslökar
150 g fetaost

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär aubergine och zucchini i tärningar. Finhacka lök och vitlök.

3. Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olivolja och stek aubergine och zucchini (det krävs ganska mycket fett). Salta. Tillsätt därefter lök, vitlök, spiskummin och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter. Blanda ner krossade tomater och socker. Låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka couscousen. Häll sedan av vattnet. Finhacka örterna och salladslökarna. Blanda couscousen med örter, lök, citronsaft och olivolja.

5. Bryt fetaosten i bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Baka i ugn tills den fått färg.

6. Gör fyra gropar i tomatsåsen. Kläck äggen däri. Låt tillaga ca 10 min under lock.

7. Servera äggen och tomatsåsen tillsammans med couscoussalladen. Strö fetaosten ovanpå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!