Gamla landstingshusen har sålts

Försäljningen av två av de gamla landstingshusen vid Slottsgränd i Uppsala är klar.

Foto: Christine Richter

Regions- & landstingsfrågor2019-09-24 15:12

Husen säljs till fastighetsbolaget Vincero för 82,8 miljoner kronor. Köpesumman är 92 miljoner kronor lägre än det försäljningsavtal som tecknades 2016 med ett annat fastighetsbolag, som i slutskedet drog sig ur affären. 

– Detta representerar vad marknaden i nuläget är villig att betala. Vi har annonserat både lokalt och rikstäckande, och detta är det enskilt högsta budet, säger Uppsala regions fastighetsdirektör Thomas Thunblom.

Den blivande ägaren kommer inte att omvandla kontorshusen till bostäder:

– Vårt syfte är att modernisera och skapa attraktiva kontorslokaler i en anrik miljö, säger Robin Rutili, vd för Vincero. 

Ett första avtal om försäljning tecknades 2016 med bolaget Tobin Properties, som hösten 2017 backade ur köpet. Försäljningssumman för de två fastigheter som nu sålts var 175 miljoner kronor, enligt Region Uppsala. Totalsumman för alla tre fastigheterna var 225 miljoner kronor. Region Uppsala behöll handpenningen på 22 miljoner kronor men kommer att gå vidare och kräva Tobin Properties på kompensation. Köpesumman för de två husen har sjunkit med drygt 92 miljoner kronor mellan de båda försäljningarna. 

­­– Vi har för avsikt att kräva kompensation för mellanskillnaden. Vi har varit i kontakt med fastighetsbolaget som hittills inte kommenterat saken, säger Thomas Thunblom.

Försäljningen av det tredje huset, som tidigare använts för konferenser, har skjutits upp eftersom fastigheten har sättningar. Omfattningen ska utredas innan beslut tas i försäljningsfrågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!