Gudstjänst med älgjakt i siktet

Älgjakt blir temat på Tierps pastorat mässor i oktober. Dagen innan jakten startar hålls gudstjänsten i Österlövsta kyrka.

Älgjakten blir temat på en av Tierps pastorat mässor i oktober. Dagen innan jakten startar hålls gudstjänsten i Österlövsta kyrka.

Älgjakten blir temat på en av Tierps pastorat mässor i oktober. Dagen innan jakten startar hålls gudstjänsten i Österlövsta kyrka.

Foto: Kjell Sjöberg/Arkiv

Religiös ritual2019-09-27 21:00

– Det här är en tradition som nu funnits sex-sju år i Tierps pastorat, berättar kyrkorherden Kristin Elf.

Gudstjänsten i Österlövsta kyrka hålls söndagen den 13 oktober - dagen innan älgjakten drar i gång i Uppsala län.

– Jaktgudstjänsten på tacksägelsedagen är ett sätt att tacka för skörd och naturens gåvor. Människan har Guds förtroende att vårda skapelsen. En jägare har uppdraget att vara en del av kretsloppet, förklarar Kristin Elf.

Tierps pastorat har gjort sig känt som en föregångare när det gäller gudstjänster där man lyfter fram olika aktuella teman i samhället. Man har vid gudstjänster bland annat fokuserat på HBTQ-frågor och hur man tillfrisknar från gravt alkoholmissbruk. Även pastoratets motorcykelgudstjänst har dragit till sig en del uppmärksamhet. Där har deltagarna avslutat gudstjänsten med att åka motorcykel tillsammans runt i Tierps kommun.

– Vi försöker lyfta fram alla goda saker i vårt område och det här är en sådan. I vårt område är många människor engagerade i jakten som ger god gemenskap. Jaktlivet är också fyllt av berättarglädje. I stället för att sitta vid våra skärmar sitter vi kring lägerelden och delar liv med varandra, berättar Kristin Elf.

Under gudstjänsten kommer man bland annat att be för att inga olyckor ska ske under älgjakten.

–  Gudstjänsten brukar vara välbesökt och en hel del jägare brukar vara på plats.

Kristin Elf berättar att hon själv har ett jaktintresse.

–  Jag håller på att ta jägarexamen och jag har varit med på några pass ute i skogen under tidigare älgjakter, berättar hon.

Karta: Österlövsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!