Caviar
PÄ Caviar serveras fisk och skaldjur som Àr sublimt goda och frÀscha. Testpatrullens uteserveringsbesök blev bÄde enkelt och lyxigt.
Foto:
NĂ€r det Ă€r inne att sitta ute vill man gĂ€rna hitta en plats dĂ€r man kan lapa i sig den Âsista kvĂ€llssolen. Det gĂ„r inte sĂ„ bra pĂ„ Caviars uteÂservering, eftersom den ligger pĂ„ sydsidan av ÂSaluhallens stora kropp. Och klockan 18, nĂ€r uteserveringen öppnar pĂ„ vardagar (kl 15 pĂ„ lördagar) Ă€r det dessvĂ€rre skugga dĂ€r. Men en varm sommarkvĂ€ll gör det ingenting - och man kan ju alltid klĂ€ pĂ„ sig eller svepa in sig i en lĂ„nefilt.
Enligt hemsidan Àr det öppet inomhus om det regnar, men antalet platser inne vid baren Àr begrÀnsade.
PÄ Caviar serveras nÄgot av det man ofta saknar pÄ svenska krogar, nÀmligen sublimt goda, fÀrska, svenska förrÀtter med rom, fisk och skaldjur. Man kan ocksÄ gÄ dit och till exempel Àta endast skaldjur efter tillgÄng. SÄ varför inte ett par ostron och ett glas champagne, eller lite fÀrska rÀkor och vitt vin?
FörrÀttsmenyn innehÄller tre rÀtter som alla lockar. Skagenröran med örtsallad, smörstekt toast och forellrom (75 kronor) Àr den godaste en i Testpatrullen Àtit i sitt slag - för det Àr sÄ att sÀga mycket mer Skagen Àn röra. De alldeles fÀrska rÀkorna Àr handskalade och blandade med minimalt med sÄs, vilket gör dem oerhört frÀscha och aptitliga. En liten klick lÀcker forellrom Àr kronan pÄ detta enkla, klassiska verk som man njuter av en lÄng stund - för det Àr mycket rÀkor.
KrÀftmarinerad strömming pÄ spisbröd med örter, rödlök och fÀrskpotatis (halv portion 65 kronor, hel 105 kronor) Àr en hÀrligt mjÀll fisk med en mycket god krÀftmarinad - en perfekt sommarförrÀtt och nÄgonting typiskt svenskt att bjuda utlÀndska besökare pÄ.
Om nu förrÀtterna anlÀnde med ackuratess fÄr vi vÀnta desto lÀngre pÄ huvudrÀtten. Hur som helst kan vi konstatera att den grillade svÀrdfisken (185 kronor) fÄtt ligga alldeles för lÀnge pÄ grillen. Den Àr genomstekt och dÀrmed ocksÄ torr. Synd. SÄsen, som nÀstan Àr en mousse, smakar lÀckert till, men vi fÄr leta efter fÀrskpotatisen i ett hav av grönsallad, som kÀnns lite mÀrkligt som stomme i en huvudrÀtt. I salladen kan man ocksÄ hitta godbitar som Àpple och cornichon.
Grillad marinerad scampi med romansallad, marinerade grönsaker med caesardressing, parmesan och crostini (175 kronor) passar bÀttre som ensamrÀtt. Om den bestÀlls som huvudrÀtt efter förrÀtt borde köket Àven hÀr ta bort Ätskilligt av grönsalladen (och crostinin!). Den matiga scampin Àr nÀstan tung efter strömmingen. Och var fanns alla marinerade grönsaker? Vi kunde bara hitta tre smÄ bitar grillad röd paprika. En ljuvlig och ovanlig caesardressing ackompanjerar dock i en liten skÄl bredvid.
EfterrÀttsmenyn hos Caviar har ocksÄ mycket svensk midsommar över sig. Den Àr enkel och starkt sÀsongsbetonad. Det enkla visar sig Àven hÀr kunna vara det allra bÀsta! Jordgubbar (65 kr) lÄter kanske inte sÄ mÀrkvÀrdigt, men nÀr jordgubbarna Àr av allra bÀsta söta, frasiga sort och den högklassiga grÀddglassen smaksatt med Àkta bourbonvanilj som krönt med sherryreduktion och dekorerats med de finaste mörka chokladpinnar - ja, dÄ kan inte mycket slÄ denna klassiker. Kryddkokt rabarber med vit chokladmousse och sesamflarn (65 kronor) bestÄr av riktigt krispiga, kryddiga (ingefÀra) rabarberstÀnger med len, spÀnnande chokladmousse (med en aning likör?). Sesamflarnet var vackert men smakade mest glasstrut.
Med framför allt för- och efterrÀtterna fÀrska i smakminnet blev detta ett besök som vi klart kan rekommendera andra - en varm kvÀll utan regn. Tillsammans med skaldjuren och dryckerna kan besöket bli bÄde enkelt, lyxigt och variationsrikt.
Caviar
Service: Trevlig, Âpersonlig.
Miljö: Skuggigt kvÀllslÀge, uppvÀgs av placeringen under den mÀktiga dÎmen och intill Än.
PrisvÀrt: För- och efterrÀtterna klart prisvÀrda, huvudrÀtterna inte lika mycket.
Adress: S:t Eriks torg 8 (Saluhallen)
Tfn: 018-10 44 45
Pris: FörrÀtter 75-120 kr, varmrÀtter 145-185 kr, efterrÀtter 35-65 kr samt skaldjur efter tillgÄng samt stort skaldjursfat 310 kr samt diverse skaldjur till olika priser.
Dryck: Brett sortiment av champagne, vi rÀknar till 32 sorter/halvflaska, 14 helflaska. Listan pÄ vita har bl a Sancerre och Chablis bland höjdarna. Allt gÄr att fÄ pÄ glas.
Service: Trevlig, Âpersonlig.
Miljö: Skuggigt kvÀllslÀge, uppvÀgs av placeringen under den mÀktiga dÎmen och intill Än.
PrisvÀrt: För- och efterrÀtterna klart prisvÀrda, huvudrÀtterna inte lika mycket.
Adress: S:t Eriks torg 8 (Saluhallen)
Tfn: 018-10 44 45
Pris: FörrÀtter 75-120 kr, varmrÀtter 145-185 kr, efterrÀtter 35-65 kr samt skaldjur efter tillgÄng samt stort skaldjursfat 310 kr samt diverse skaldjur till olika priser.
Dryck: Brett sortiment av champagne, vi rÀknar till 32 sorter/halvflaska, 14 helflaska. Listan pÄ vita har bl a Sancerre och Chablis bland höjdarna. Allt gÄr att fÄ pÄ glas.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!