Ombyggnad, nytt menyupplĂ€gg och nystart â sex Ă„r efter premiĂ€ren tyckte Villa Anna att det var dags att skaka om litegrann. Och det Ă€r vĂ€lkommet. Matsalen har utvidgats, och omfattar nu tvĂ„ matsalar med en gĂ„ng emellan. Lobbyn har disponerats om och blivit Ă€nnu mer vĂ€lkomnande och menyn har gĂ„tt frĂ„n traditionellt trerĂ€ttersupplĂ€gg till ett trendigt âmellanrĂ€ttsupplĂ€ggâ. Lite förenklat Ă€r alltsĂ„ huvudrĂ€tterna mindre, sĂ„ att man i stĂ€llet kan Ă€ta fler. Med det nya upplĂ€gget kan man Ă€ta en fyra- eller femrĂ€tters utan större problem. Det Ă€r vĂ€lkommet och öppnar för en mer flexibel matupplevelse.
Den gamla matsalen Ă€r trots nystart sig ganska lik. Med tanke pĂ„ att krogpatrullen aldrig tyckt att den var i toppklass hade vi önskat mer förĂ€ndring ocksĂ„ dĂ€r, men vi hurrar helt klart för att sittplatserna totalt sett blivit mĂ„nga fler. Och lobbyn Ă€r underbar â Villa Anna Ă€r kanske den enda restaurang i stan dĂ€r man nĂ€stan önskar att ens sĂ€llskap blir försenat sĂ„ att man kan fĂ„ dyka ner i en soffa och vĂ€nta en stund med en tidning.
Maten Ă€r precis som tidigare lekfull, spĂ€nnande och i toppklass. Bara pĂ„ Villa Anna serveras en macaron som tilltugg, i smakerna morot och chĂ©vre. Rart och skojigt! Ăver huvud taget sĂ€tter förrĂ€tten âtilltuggâ tonen, med friterat flĂ€sklĂ€gg och nypondip, skinka och svartkĂ„lschips med underbart frisk majonnĂ€s.
Efter tilltugget hugger patrullen in pĂ„ mellanrĂ€tterna. RĂ€tten âblomkĂ„l, hasselnöt, vattenkrasseâ Ă€r ett lysande exempel pĂ„ hur blomkĂ„len âblommarâ med rĂ€tt tillagning och tillbehör. KĂ„len serveras grillad och knaprig pĂ„ en bĂ€dd av blomkĂ„lsmos, med syltad aprikos, picklade sesamfrön, vattenkrasse och rostade nötter. Ett currysmör bĂ€ddar in rĂ€tten, och smakerna formligen dansar i munnen! âEntrecote, rotselleri, algerâ Ă€r ocksĂ„ den en höjdare, med gudomligt kött, intensivt i smaken och vackert rött. Ovanligt traditionellt för Villa Anna, möjligen, men klart elegant.
Desto lustigare har de haft i köket med den bedĂ„rande rĂ€tten âlöjrom, citron, granâ. Rommen gömmer sig under en fluffig potatis- och Ă€ngssyramousse och ovanpĂ„ ligger svedda âlökbĂ„tarâ med droppar av granolja i. Det Ă€r en ren fröjd att Ă€ta â sĂ€rskilt nĂ€r man stöter pĂ„ smĂ„ hĂ€rliga öar av koncentrerad citron dĂ„ och dĂ„.
Det Ă€r verkligen detaljerna som gör det pĂ„ Villa Anna. Som den konstfullt serverade krĂ€men pĂ„ champinjoner och svart vitlök i rĂ€tten âren, champinjon, ramslökâ, eller de friterade rotselleriflagorna som serveras i en liten lĂ„da till skreitorskrĂ€tten. Den enda besvikelse vi stöter pĂ„ Ă€r egentligen att skreitorsken vid ett av patrullens besök faktiskt Ă€r för salt.
EfterrĂ€tterna följer samma mönster av upptĂ€ckarglĂ€dje. âPĂ€ron, libbsticka, yoghurtâ innehĂ„ller en frisk sorbet pĂ„ Ă€pple, persilja och libbsticka, samt en syrlig marĂ€ng som fullĂ€ndar upplevelsen. âKaffe, choklad, plommonâ Ă€r en suverĂ€n kombination av en len och ganska osöt kaffeglass, mörk chokladkrĂ€m och torkade plommon pĂ„ flera sĂ€tt.
Det Àr hÀrligt att se att Villa Anna aldrig verkar bli bekvÀma och luta sig tillbaka efter allt beröm, utan att de fortsÀtter ge gÀsterna nya överraskningar. Jagar man en guldkant pÄ sin middag Àr det hit man kan gÄ.