För tillkrånglat på O´Connors

Enklare blir bättre. Satsa på en mindre omfattande meny och laga maten med bättre omsorg, är Krogpatrullens uppmaning till irländska O’Connor’s.

OConnors.

OConnors.

Foto: Hans E Ericson

Restaurang2011-03-18 06:00

Det känns lite konstigt att påstå att ett ställe med adressen Stora Torget 1 hamnat i skymundan, men sedan Buddy’s och Pipes of Scotland etablerat sig har grönfärgen faktiskt flagnat något på O’Connor’s irländska pub och restaurang. Den välbekanta lokalen har en sorts genuin charm, men en uppfräschning skulle inte skada - och det gäller inte enbart den dammiga raden Tullamoreflaskor ovanför bardisken ...

Lokalen är uppdelad i restaurangdel och pubdel, och menyn har liknande uppdelning. Förutom pubmenyn, med club sandwich, hamburgare och fish’n’chips, finns också O’Connor’s ”greatest hits”, som är golden oldies av typen Filét mignon black & white. Patrullen gör nedslag i båda delar. Här finns också en lista smårätter/plockmat att äta som snacks till ölen eller förrätt.

Patrullen delar på en Snacks plate (94 kr) med lökringar, mozzarella sticks och chili cheese. Allt är av samma sort som på snabbmatsrestaurangerna, med det sagt blir det ändå slagsmål om mozzarellastavarna. Guacamolen är mindre lyckad, men den söta tomatsåsen är riktigt god. Cheese fingers (79 kr) innehåller en märklig kombination av getost och mynta som tyvärr smakar väl kärvt.

Den kanske viktigaste rätten på en pub är förstås hamburgaren. På O’Connor’s finns den också i en vegetarisk variant. Köttvarianten (135 kr) serveras i jätteportion med cheddarost, saltgurka, pommes, cole slaw och senapsdessing, precis som sig bör. Men att kväva burgaren i rökig glaze går aldrig hem hos patrullen. Pommesen är okej – och finns dessutom på menyn som en egen rätt, ”stor tallrik pommes frites”, vilket är en sympatisk gest åt dem med tunnast plånbok.

På temat kött och bröd finns också en Bookmaker toast (174 kr), grillad oxfilé på bröd med tillbehör. Pepparrots- och dijonsenapskrämen har en fin smak och det vita brödet är okej. Men vad gör det när huvudnumret, köttet, är iskallt? När man börjar fundera i banorna ”för hur länge sedan stektes det här köttet?” har ju något gått väldigt fel i köket. Vid ett återbesök är det samma visa: kallt grillat bröd och kallt kött. Klassikern fish’n’chips (139 kr) är halvsladdrig på sina ställen och dessutom väl dyr.

Riktigt undermålig är tyvärr Filet mignon black & white (227 kr). Köttet är överstekt och torrt, trots beställningen ”rare”. Tryffelsåsen smakar bränt och koncentrerat.
Efter besvikelserna på köttfronten tröstar sig patrullen med efterrätter och blir positivt överraskad av de fina tryfflarna (58 kr). Irish coffee ice cream (66 kr) går ned utan en blinkning. Eller ja, glassen verkar ha förberetts ganska långt i förväg och har fått en hinna under sin tid i frysen. Men när den är borta, så!

Problemet med O’Connor’s är att de siktar för högt. En självklar lösning vore att satsa hårdare på ett mindre antal rätter – och laga dem på beställning och med större omsorg. Det snofsiga behövs inte, med en schyst uppsättning burgare kommer man långt som pub. Nu riskerar man att gästerna väljer en annan irländsk lösning: att ”äta” sig mätt på guinness.

O’Connor’s Irish Pub & Restaurant
www.oconnors.se

Stora torget 1
Tfn: 018-14 40 10

Inriktning: Irländsk pub.

Miljö: O’Connor’s har funnits sedan 1993, en trappa upp vid Stora Torget i lokaler som vid det här laget är relativt slitna – inte helt olikt många förlagor på den gröna ön. Inredningen är klassiskt enkel pub, med en träbar i gammaldags stil och whiskyflaskor i överflöd.

Prisläge: Låg–medel. Förrätter/plockmat: 49–99 kr. Huvudrätter: 99–269 kr. Efterrätter: 58–66 kr.

Service: Varierande. En gång glad och en annan trumpen och inte särskilt uppmärksam.

Övrigt: Pluspoäng för allergimärkning (nötter, gluten, laktos)i menyn. O’Connor’s har också en lång dryckeslista, de skryter bland annat med över hundra whiskysorter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!