Det kĂ€nns lite konstigt att pĂ„stĂ„ att ett stĂ€lle med adressen Stora Torget 1 hamnat i skymundan, men sedan Buddyâs och Pipes of Scotland etablerat sig har grönfĂ€rgen faktiskt flagnat nĂ„got pĂ„ OâConnorâs irlĂ€ndska pub och restaurang. Den vĂ€lbekanta lokalen har en sorts genuin charm, men en uppfrĂ€schning skulle inte skada - och det gĂ€ller inte enbart den dammiga raden Tullamoreflaskor ovanför bardisken ...
Lokalen Ă€r uppdelad i restaurangdel och pubdel, och menyn har liknande uppdelning. Förutom pubmenyn, med club sandwich, hamburgare och fishânâchips, finns ocksĂ„ OâConnorâs âgreatest hitsâ, som Ă€r golden oldies av typen FilĂ©t mignon black & white. Patrullen gör nedslag i bĂ„da delar. HĂ€r finns ocksĂ„ en lista smĂ„rĂ€tter/plockmat att Ă€ta som snacks till ölen eller förrĂ€tt.
Patrullen delar pÄ en Snacks plate (94 kr) med lökringar, mozzarella sticks och chili cheese. Allt Àr av samma sort som pÄ snabbmatsrestaurangerna, med det sagt blir det ÀndÄ slagsmÄl om mozzarellastavarna. Guacamolen Àr mindre lyckad, men den söta tomatsÄsen Àr riktigt god. Cheese fingers (79 kr) innehÄller en mÀrklig kombination av getost och mynta som tyvÀrr smakar vÀl kÀrvt.
Den kanske viktigaste rĂ€tten pĂ„ en pub Ă€r förstĂ„s hamburgaren. PĂ„ OâConnorâs finns den ocksĂ„ i en vegetarisk variant. Köttvarianten (135 kr) serveras i jĂ€tteportion med cheddarost, saltgurka, pommes, cole slaw och senapsdessing, precis som sig bör. Men att kvĂ€va burgaren i rökig glaze gĂ„r aldrig hem hos patrullen. Pommesen Ă€r okej â och finns dessutom pĂ„ menyn som en egen rĂ€tt, âstor tallrik pommes fritesâ, vilket Ă€r en sympatisk gest Ă„t dem med tunnast plĂ„nbok.
PĂ„ temat kött och bröd finns ocksĂ„ en Bookmaker toast (174 kr), grillad oxfilĂ© pĂ„ bröd med tillbehör. Pepparrots- och dijonsenapskrĂ€men har en fin smak och det vita brödet Ă€r okej. Men vad gör det nĂ€r huvudnumret, köttet, Ă€r iskallt? NĂ€r man börjar fundera i banorna âför hur lĂ€nge sedan stektes det hĂ€r köttet?â har ju nĂ„got gĂ„tt vĂ€ldigt fel i köket. Vid ett Ă„terbesök Ă€r det samma visa: kallt grillat bröd och kallt kött. Klassikern fishânâchips (139 kr) Ă€r halvsladdrig pĂ„ sina stĂ€llen och dessutom vĂ€l dyr.
Riktigt undermĂ„lig Ă€r tyvĂ€rr Filet mignon black & white (227 kr). Köttet Ă€r överstekt och torrt, trots bestĂ€llningen ârareâ. TryffelsĂ„sen smakar brĂ€nt och koncentrerat.
Efter besvikelserna pÄ köttfronten tröstar sig patrullen med efterrÀtter och blir positivt överraskad av de fina tryfflarna (58 kr). Irish coffee ice cream (66 kr) gÄr ned utan en blinkning. Eller ja, glassen verkar ha förberetts ganska lÄngt i förvÀg och har fÄtt en hinna under sin tid i frysen. Men nÀr den Àr borta, sÄ!
Problemet med OâConnorâs Ă€r att de siktar för högt. En sjĂ€lvklar lösning vore att satsa hĂ„rdare pĂ„ ett mindre antal rĂ€tter â och laga dem pĂ„ bestĂ€llning och med större omsorg. Det snofsiga behövs inte, med en schyst uppsĂ€ttning burgare kommer man lĂ„ngt som pub. Nu riskerar man att gĂ€sterna vĂ€ljer en annan irlĂ€ndsk lösning: att âĂ€taâ sig mĂ€tt pĂ„ guinness.