För tillkrÄnglat pÄ OŽConnors

Enklare blir bĂ€ttre. Satsa pĂ„ en mindre omfattande meny och laga maten med bĂ€ttre omsorg, Ă€r Krogpatrullens uppmaning till irlĂ€ndska O’Connor’s.

OConnors.

OConnors.

Foto: Hans E Ericson

Restaurang2011-03-18 06:00

Det kĂ€nns lite konstigt att pĂ„stĂ„ att ett stĂ€lle med adressen Stora Torget 1 hamnat i skymundan, men sedan Buddy’s och Pipes of Scotland etablerat sig har grönfĂ€rgen faktiskt flagnat nĂ„got pĂ„ O’Connor’s irlĂ€ndska pub och restaurang. Den vĂ€lbekanta lokalen har en sorts genuin charm, men en uppfrĂ€schning skulle inte skada - och det gĂ€ller inte enbart den dammiga raden Tullamoreflaskor ovanför bardisken ...

Lokalen Ă€r uppdelad i restaurangdel och pubdel, och menyn har liknande uppdelning. Förutom pubmenyn, med club sandwich, hamburgare och fish’n’chips, finns ocksĂ„ O’Connor’s ”greatest hits”, som Ă€r golden oldies av typen FilĂ©t mignon black & white. Patrullen gör nedslag i bĂ„da delar. HĂ€r finns ocksĂ„ en lista smĂ„rĂ€tter/plockmat att Ă€ta som snacks till ölen eller förrĂ€tt.

Patrullen delar pÄ en Snacks plate (94 kr) med lökringar, mozzarella sticks och chili cheese. Allt Àr av samma sort som pÄ snabbmatsrestaurangerna, med det sagt blir det ÀndÄ slagsmÄl om mozzarellastavarna. Guacamolen Àr mindre lyckad, men den söta tomatsÄsen Àr riktigt god. Cheese fingers (79 kr) innehÄller en mÀrklig kombination av getost och mynta som tyvÀrr smakar vÀl kÀrvt.

Den kanske viktigaste rĂ€tten pĂ„ en pub Ă€r förstĂ„s hamburgaren. PĂ„ O’Connor’s finns den ocksĂ„ i en vegetarisk variant. Köttvarianten (135 kr) serveras i jĂ€tteportion med cheddarost, saltgurka, pommes, cole slaw och senapsdessing, precis som sig bör. Men att kvĂ€va burgaren i rökig glaze gĂ„r aldrig hem hos patrullen. Pommesen Ă€r okej – och finns dessutom pĂ„ menyn som en egen rĂ€tt, ”stor tallrik pommes frites”, vilket Ă€r en sympatisk gest Ă„t dem med tunnast plĂ„nbok.

PĂ„ temat kött och bröd finns ocksĂ„ en Bookmaker toast (174 kr), grillad oxfilĂ© pĂ„ bröd med tillbehör. Pepparrots- och dijonsenapskrĂ€men har en fin smak och det vita brödet Ă€r okej. Men vad gör det nĂ€r huvudnumret, köttet, Ă€r iskallt? NĂ€r man börjar fundera i banorna ”för hur lĂ€nge sedan stektes det hĂ€r köttet?” har ju nĂ„got gĂ„tt vĂ€ldigt fel i köket. Vid ett Ă„terbesök Ă€r det samma visa: kallt grillat bröd och kallt kött. Klassikern fish’n’chips (139 kr) Ă€r halvsladdrig pĂ„ sina stĂ€llen och dessutom vĂ€l dyr.

Riktigt undermĂ„lig Ă€r tyvĂ€rr Filet mignon black & white (227 kr). Köttet Ă€r överstekt och torrt, trots bestĂ€llningen ”rare”. TryffelsĂ„sen smakar brĂ€nt och koncentrerat.
Efter besvikelserna pÄ köttfronten tröstar sig patrullen med efterrÀtter och blir positivt överraskad av de fina tryfflarna (58 kr). Irish coffee ice cream (66 kr) gÄr ned utan en blinkning. Eller ja, glassen verkar ha förberetts ganska lÄngt i förvÀg och har fÄtt en hinna under sin tid i frysen. Men nÀr den Àr borta, sÄ!

Problemet med O’Connor’s Ă€r att de siktar för högt. En sjĂ€lvklar lösning vore att satsa hĂ„rdare pĂ„ ett mindre antal rĂ€tter – och laga dem pĂ„ bestĂ€llning och med större omsorg. Det snofsiga behövs inte, med en schyst uppsĂ€ttning burgare kommer man lĂ„ngt som pub. Nu riskerar man att gĂ€sterna vĂ€ljer en annan irlĂ€ndsk lösning: att â€Ă€ta” sig mĂ€tt pĂ„ guinness.

O’Connor’s Irish Pub & Restaurant
www.oconnors.se

Stora torget 1
Tfn: 018-14 40 10

Inriktning: IrlÀndsk pub.

Miljö: O’Connor’s har funnits sedan 1993, en trappa upp vid Stora Torget i lokaler som vid det hĂ€r laget Ă€r relativt slitna – inte helt olikt mĂ„nga förlagor pĂ„ den gröna ön. Inredningen Ă€r klassiskt enkel pub, med en trĂ€bar i gammaldags stil och whiskyflaskor i överflöd.

PrislĂ€ge: LĂ„g–medel. FörrĂ€tter/plockmat: 49–99 kr. HuvudrĂ€tter: 99–269 kr. EfterrĂ€tter: 58–66 kr.

Service: Varierande. En gÄng glad och en annan trumpen och inte sÀrskilt uppmÀrksam.

Övrigt: PluspoĂ€ng för allergimĂ€rkning (nötter, gluten, laktos)i menyn. O’Connor’s har ocksĂ„ en lĂ„ng dryckeslista, de skryter bland annat med över hundra whiskysorter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!