Krogpatrullen: Brasseri HöganÀs

Krogpatrullen glÀds Ät nya, trivsamma Brasseri HöganÀs och gillar allra sÀrskilt de hÀrliga efterrÀtterna.

Restaurang2009-10-16 06:00
Patrullen fortsÀtter sitt svep lÀngs Vaksalagatan med att inspektera nykomlingen Brasseri HöganÀs lite nÀrmare. En satsning som vÀcker sÄvÀl frÄgor som utropstecken till liv. Vi kan ju börja med namnet: Vaksalagatan kan vÀl inte direkt sÀgas ligga i hjÀrtat av HöganÀs? Det ska till en hyfsat töjbar mÀklare eller dylikt för ett sÄdant pÄstÄende. Emellertid ska man vara en riktigt stel typ för att inte uppskatta stÀllets hÀrliga vÀrme, bÄde bildligt och bokstavligt talat.

Allra mest strĂ„lar det frĂ„n köksöppningen lĂ€ngst in i lokalen dĂ€r ett samspelt kockpar sliter bland grytorna och stĂ€ller fram sina Medelhavsinspirerade kreationer under en vĂ€rmelampa dit serveringspersonalen dras likt honungsglada bin kring ett fluster. Med fördel kan man lĂ„ta dem ta med sig bland annat oxfilĂ©carpaccion (110 kronor) som Ă€r monstermör och serveras med citron att pressa, rostade pinjenötter, lagom spetsad tryffelcrĂšme och en onödig hög rucola. Även sĂ€songens svamp (90 kronor) - en rejĂ€l skiva gott lantbröd med stekt ostronskivling och champinjon plus spansk skinka och lite riven fĂ„rost - och tigerrĂ€korna (105 kronor), som har sĂ€llskap av söta och heta tĂ€rningar zucchini/aubergine, Ă€r en bra start.

Vid det hÀr laget Àr det oftast redan imma pÄ fönstren och folk börjar skruva sig lite pÄ de udda stolarna. Men innan man fÄr svalka sig med en av stans bÀttre efterrÀtter, brasseriets citronsorbet, stÄr ett gÀng varmrÀtter i vÀgen. PÄ pastafronten funkar spagettin med kalvköttbullar (139 kronor) utmÀrkt, kalvsmaken Àr hÀrligt tydlig Àven om den Ànnu tydligare översaltningen lÀgger viss sordin pÄ anrÀttningen. För vegetarianer finns ett annat pastaalternativ, panzerotti (159 kronor), som Àr fyllda pastakuddar med soltorkade tomater, kronÀrtskocka, marsalavin och manchegoost. TyvÀrr regnar det salt Àven hÀr, men sÄsens sötma Àr intakt och pastan perfekt.

SjÀlvfallet mÄste man testa paellan för 215 kronor. Den spanska klassikern serveras i en vacker och lÀcker variant. HÀr tronar bland mycket annat en ­saftig bit marulk, pyttesmÄ pilgrims- och vongolemusslor, skivor av chorizo, frisk gremolata (persilja, vitlök och ­citron) och tomatsÄs. Det hade kunnat bli ett sammelsurium, men ingredienserna har hanterats varsamt och spÀnnande smakbrytningar uppstÄr. Betydligt mindre spÀnnande Àr oxfilén (285 kronor). Köttet Àr mört och grillat till önskad nivÄ, men tillbehören ­caponata och chiliaioli Àr inte sÄ roliga: ­caponatan, en siciliansk aubergine­dominerad grönsaksröra som ska vara lite sötsyrlig, Àr mest söt och lite stark och bygger tillsammans med aiolin upp halsbrÀnnevibbar om man tar sig ett glas vin samtidigt.

Äntligen dags för efterrĂ€tter! In med citronsorbeten (49/69 kronor). Extra trevligt att glasskulan, som ser lite enkel ut nĂ€r den stĂ€lls fram, snabbt fĂ„r en liten dusch mousserande över sig och sedan spritter muntert i munnen. Det finns fler fina glassar att förtĂ€ra, som man stolt i menyn framhĂ€ver att de Ă€r egengjorda. Hallonsorbeten (49/69 kronor) Ă€r en god, sötfrisk boll som gĂ„r i mĂ„l och snabbt rensar gommen. Lite bisarrt att den kommer pudrad med sötsalt lakritspulver vilket bör inmundigas med viss Ă„terhĂ„llsamhet. HöganĂ€s gör ocksĂ„ en underbar Crema Catalana (79 kronor) med ordentlig apelsinsmak under hĂ„rt tĂ€cke. Mocca­glassen som serveras till smĂ€lter dock fort i vĂ€rmen. Men det kan man ta.
Brasseri HöganÀs
Vaksalagatan 24 A
018-14 02 00
www.brasseriet.nu
Inriktning: Brasseristuk, frisk blandning av frÀmst svenskt, ­italienskt och spanskt.
PrisnivÄ: Medel, förrÀtter: 79-135 kr, 99-285 kr, efterrÀtter 49-89 kr.
Miljö: Blandning av gammalt och nytt med ett olivtrÀd i en kruka mitt i rummet. Charmigt och stimmigt för det mesta.
Service: UppmÀrksam, smidig och förekommen. Lite vÀl lÄnga ­vÀntetider ibland.
Övrigt: Aptitretare ­serveras, alltid trevligt.
Hemsida: Menyer, telefonnummer. Punkt.

Bra: Ombonad miljö. Schysta priser pÄ schysta efter­rÀtter, sÀllsynt!

SÀmre: VÀrmen och trÀngseln Àr hÀrlig - ett tag. NÀrmast taskiga priser pÄ förrÀtter.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!