Krogpatrullen: Brasseri HöganÀs
Krogpatrullen glÀds Ät nya, trivsamma Brasseri HöganÀs och gillar allra sÀrskilt de hÀrliga efterrÀtterna.
Allra mest strĂ„lar det frĂ„n köksöppningen lĂ€ngst in i lokalen dĂ€r ett samspelt kockpar sliter bland grytorna och stĂ€ller fram sina Medelhavsinspirerade kreationer under en vĂ€rmelampa dit serveringspersonalen dras likt honungsglada bin kring ett fluster. Med fördel kan man lĂ„ta dem ta med sig bland annat oxfilĂ©carpaccion (110 kronor) som Ă€r monstermör och serveras med citron att pressa, rostade pinjenötter, lagom spetsad tryffelcrĂšme och en onödig hög rucola. Ăven sĂ€songens svamp (90 kronor) - en rejĂ€l skiva gott lantbröd med stekt ostronskivling och champinjon plus spansk skinka och lite riven fĂ„rost - och tigerrĂ€korna (105 kronor), som har sĂ€llskap av söta och heta tĂ€rningar zucchini/aubergine, Ă€r en bra start.
Vid det hÀr laget Àr det oftast redan imma pÄ fönstren och folk börjar skruva sig lite pÄ de udda stolarna. Men innan man fÄr svalka sig med en av stans bÀttre efterrÀtter, brasseriets citronsorbet, stÄr ett gÀng varmrÀtter i vÀgen. PÄ pastafronten funkar spagettin med kalvköttbullar (139 kronor) utmÀrkt, kalvsmaken Àr hÀrligt tydlig Àven om den Ànnu tydligare översaltningen lÀgger viss sordin pÄ anrÀttningen. För vegetarianer finns ett annat pastaalternativ, panzerotti (159 kronor), som Àr fyllda pastakuddar med soltorkade tomater, kronÀrtskocka, marsalavin och manchegoost. TyvÀrr regnar det salt Àven hÀr, men sÄsens sötma Àr intakt och pastan perfekt.
SjĂ€lvfallet mĂ„ste man testa paellan för 215 kronor. Den spanska klassikern serveras i en vacker och lĂ€cker variant. HĂ€r tronar bland mycket annat en Âsaftig bit marulk, pyttesmĂ„ pilgrims- och vongolemusslor, skivor av chorizo, frisk gremolata (persilja, vitlök och Âcitron) och tomatsĂ„s. Det hade kunnat bli ett sammelsurium, men ingredienserna har hanterats varsamt och spĂ€nnande smakbrytningar uppstĂ„r. Betydligt mindre spĂ€nnande Ă€r oxfilĂ©n (285 kronor). Köttet Ă€r mört och grillat till önskad nivĂ„, men tillbehören Âcaponata och chiliaioli Ă€r inte sĂ„ roliga: Âcaponatan, en siciliansk aubergineÂdominerad grönsaksröra som ska vara lite sötsyrlig, Ă€r mest söt och lite stark och bygger tillsammans med aiolin upp halsbrĂ€nnevibbar om man tar sig ett glas vin samtidigt.
Ăntligen dags för efterrĂ€tter! In med citronsorbeten (49/69 kronor). Extra trevligt att glasskulan, som ser lite enkel ut nĂ€r den stĂ€lls fram, snabbt fĂ„r en liten dusch mousserande över sig och sedan spritter muntert i munnen. Det finns fler fina glassar att förtĂ€ra, som man stolt i menyn framhĂ€ver att de Ă€r egengjorda. Hallonsorbeten (49/69 kronor) Ă€r en god, sötfrisk boll som gĂ„r i mĂ„l och snabbt rensar gommen. Lite bisarrt att den kommer pudrad med sötsalt lakritspulver vilket bör inmundigas med viss Ă„terhĂ„llsamhet. HöganĂ€s gör ocksĂ„ en underbar Crema Catalana (79 kronor) med ordentlig apelsinsmak under hĂ„rt tĂ€cke. MoccaÂglassen som serveras till smĂ€lter dock fort i vĂ€rmen. Men det kan man ta.
Brasseri HöganÀs
Vaksalagatan 24 A
018-14 02 00
www.brasseriet.nu
Inriktning: Brasseristuk, frisk blandning av frĂ€mst svenskt, Âitalienskt och spanskt.
PrisnivÄ: Medel, förrÀtter: 79-135 kr, 99-285 kr, efterrÀtter 49-89 kr.
Miljö: Blandning av gammalt och nytt med ett olivtrÀd i en kruka mitt i rummet. Charmigt och stimmigt för det mesta.
Service: UppmĂ€rksam, smidig och förekommen. Lite vĂ€l lĂ„nga ÂvĂ€ntetider ibland.
Ăvrigt: Aptitretare Âserveras, alltid trevligt.
Hemsida: Menyer, telefonnummer. Punkt.
Bra: Ombonad miljö. Schysta priser pĂ„ schysta efterÂrĂ€tter, sĂ€llsynt!
SÀmre: VÀrmen och trÀngseln Àr hÀrlig - ett tag. NÀrmast taskiga priser pÄ förrÀtter.
Vaksalagatan 24 A
018-14 02 00
www.brasseriet.nu
Inriktning: Brasseristuk, frisk blandning av frĂ€mst svenskt, Âitalienskt och spanskt.
PrisnivÄ: Medel, förrÀtter: 79-135 kr, 99-285 kr, efterrÀtter 49-89 kr.
Miljö: Blandning av gammalt och nytt med ett olivtrÀd i en kruka mitt i rummet. Charmigt och stimmigt för det mesta.
Service: UppmĂ€rksam, smidig och förekommen. Lite vĂ€l lĂ„nga ÂvĂ€ntetider ibland.
Ăvrigt: Aptitretare Âserveras, alltid trevligt.
Hemsida: Menyer, telefonnummer. Punkt.
Bra: Ombonad miljö. Schysta priser pĂ„ schysta efterÂrĂ€tter, sĂ€llsynt!
SÀmre: VÀrmen och trÀngseln Àr hÀrlig - ett tag. NÀrmast taskiga priser pÄ förrÀtter.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!