Krogpatrullen: Lingon
Lingon håller ställningarna men kunde bli ännu bättre, skriver krogpatrullen.
Lingon tillhör skaran restauranger som meddelar sina lite högre ambitioner genom att servera en aptitretare. En liten assiett med en bit böckling med kavringkräm och en fläck balsamico fungerar utmärkt. Till förrätterna: hummer är alltid svårt att motstå. Lingon tar bra betalt för sin, 192 kronor, och resultatet är confiterat härligt kött från två klor. I en liten skål med klar buljong ligger två mystiska klimpaktiga bollar som vi inte blir helt kloka på, men man kan med fördel doppa det lite torra brödet i buljongen i alla fall. Vitlökskrämen som serveras till kan dock inte sägas vara annat än perfekt.
Viltsoppan (138 kronor) med rådjur, kavring och salmbärssylt är rakt igenom toppklass. Själva soppan är avgrundsdjup i smaken och dess rejäla sälta kontrasteras ljuvligt mot den söta sylten och brödet och däremellan hoppar rådjuret fram och tillbaka av lycka.
Menyn har bra bredd på varmrättsfronten med hav, grönsaksland och gård och skog representerade. Marulk (196 kronor) innebär tre förvånansvärt stora kindbitar av den granna fisken. Fisken har lagom tuggmotstånd men bitarna är ojämnt duschade med vitpeppar och kanske lite korta i sältan. Till det sauterade - alltså hastigt stekta med oroliga handleder - primörer med bra spänst och en söt citron- och scharlottenlökmarmelad som livar upp.
Vildanden (262 kronor) är fint mörk i köttet och serveras med sidfläsk, gräddsås, rökt anjapotatis och brysselkål. Anden har fin, med lite fantasi, just vild smak medan det lite gummiartade fläsket och gräddsåsen inte riktigt lyckas sy ihop rätten. Brysselkål är emellertid alltid trevligt, svårt underskattat. Potatisen känns onödigt "exklusiv" med sina små, små bitar och inte alls särdeles rökiga smak.
Mot slutet är det inte fel att ta in Lingons parfait (107 kronor) med sockerkaka och syltade jordgubbar. In kommer två skurna trianglar sockerkaka med parfaiten som fyllning: snyggt, prydligt och gott. Jordgubbarna borde inte smaka något vidare vid den här tiden, men gör det. Beställer man Pärontarte (90 kronor) får man lite allt möjligt smått och gott. Bäst är den italieninpirerade semifreddoglassen med sina krispiga nötter medan "täcket med konjak- och havtornscoulisse på päronet inte gör så mycket smakväsen av sig.
Lingon håller ställningarna på de övre pinnarna på stans krogtrappa, även om patrullen inte hade haft något emot att bli ännu nöjdare. Förutsättningarna finns annars för att klättra ytterligare ett snäpp när den nya ordningen sätter sig ordentligt.
Lingon
Inriktning: Representativ krog i övre skiktet med vilt, fisk, svenskt och klassiskt.
Prisvärt: Blandat, ganska stora variationer i priserna , vilket emellertid gör att de flesta kan ta sig råd att äta på Lingon. Förrätter: 98 - 192 kronor. Varmrätter: 158 - 262 kronor. Efterrätter: 31 - 134 kronor.
Atmosfär: Robust inredning, men långt ifrån en murrig känsla, snygg ljussättning. Mysigt, helt enkelt, men en del tveksam konst på väggarna.
Service: Kanske inte jättefantasifull (ett fördrinkförslag till den velige är väl inte för mycket begärt?), men korrekt och följsam.
Hemsida: Under konstruktion.
Adress: Svartbäcksgatan 30, Uppsala
Inriktning: Representativ krog i övre skiktet med vilt, fisk, svenskt och klassiskt.
Prisvärt: Blandat, ganska stora variationer i priserna , vilket emellertid gör att de flesta kan ta sig råd att äta på Lingon. Förrätter: 98 - 192 kronor. Varmrätter: 158 - 262 kronor. Efterrätter: 31 - 134 kronor.
Atmosfär: Robust inredning, men långt ifrån en murrig känsla, snygg ljussättning. Mysigt, helt enkelt, men en del tveksam konst på väggarna.
Service: Kanske inte jättefantasifull (ett fördrinkförslag till den velige är väl inte för mycket begärt?), men korrekt och följsam.
Hemsida: Under konstruktion.
Adress: Svartbäcksgatan 30, Uppsala
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!