Svavagallerian är i färd med att förvandlas från vanlig galleria till galleria med mattema, och italienska Forno Romano är i gång sedan ett tag tillbaka. Placeringen mitt i en galleria är inte främmande för restaurangkedjan, som sedan tidigare också finns i Gränby centrum. Förutom i Uppsala finns Forno Romano på flera gallerior i Stockholmstrakten. Då är de företrädesvis dagtidsöppna, men i Svava har de ambitioner bortom den snabba shoppinglunchen och håller öppet också kvällstid.
Restaurangens ena sida är öppen mot inomhustorget, medan andra sidan vetter mot Dragarbrunnsgatan. Med tanke på detta lyckas Forno Romano skapligt med att skapa trivsel. Längst in i restaurangen är man ganska långt bort från gallerians myller, men man kan också sitta mer eller mindre mitt i folkströmmen, om man är så lagd. Men en gardin eller liknande hade inte skadat i det stora fönster som har en trist garagenedfart på andra sidan …
Menyn är fyllig, med pasta, klassiker och vedugnspizza. På eftermiddagarna lockar Forno Romano med en after work-kombination av öl och pizza, troligen ett smart drag med tanke på alla pendlare.
Men först hugger Krogpatrullen in på förrätterna. Antipastitallriken (109 kr) består av charkuterier, grönsaker och ost. Okej, men utan att sticka ut på kvalitetsfronten. Fornos calamari fritti (75 kr) är däremot något av en missräkning. De bleka ringarna är för klent friterade med ett tunt lager som lätt faller av. Saffransaiolin smakar ordinär industrivariant och hackad paprika med rödlök är ett oinspirerat grönsaksalibi till.
Så kommer pizzan in. Patrullen väljer en Forno Romano (150 kr), som är frasig och rejäl i storleken. Men prissättningen är intressant, pizzan i fråga är 20 kr dyrare än den näst dyraste – och den stora skillnaden är att den dyrare innehåller färsk mozzarella, till skillnad från billigare pizzeriamozzarella…
Pastarätterna är många, med några rätter fylld pasta i slutet av listan. Delizie con funghi (125 kr) är pastarullar med fyllning av karljohansvamp i bechamel- och tomatsås. Pastan är lagom kokt (om än tjock) och svampsmaken intensivt fin mot de lena såserna, som dock serveras i absurd mängd – nästan som en soppa! Vitello arrosto (259 kr) är en rejäl och bra kötträtt (kalv) med en välsmakande salviasås till.
Efterrättsmenyn innehåller förstås klassikerna tiramisu och panna cotta. Men här floppas det rejält. Panna cottan (69 kr) är faktiskt en av de sämre efterrätter patrullen satt i sig, konsistensen är löjligt fast och smaken är som om den enbart bestod av skinn. Hur länge har den stått i kylskåpet? För Forno Romanos tiramisu (75 kr) är problemet det motsatta. I botten finns ett lager schyst tiramisu. Men rätten måste ha tagit slut, vilket köket löst med att toppa med fler kex och mer kräm precis före servering. Kexen är fortfarande hårda – det funkar inte i en tiramisu.
Forno Romano har sitt koncept klart, och expansionstakten skvallrar om att nischen är lönsam. Men för att klara också kvällsöppet och locka fler gäster än de shoppare som vill snabbäta en pizza så behöver de helt klart höja sig ett par snäpp. Det här gör knappast under för Svavas rykte som matställe.
FORNO ROMANO
Kök: Italienskt.
Passar för: Den som vill spana på folk i gallerian. Eller den restaurangsugne med liten budget.
Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 300 kr.
Prisvärt: Pastarätterna känns klart mest prisvärda, de går loss på precis över hundringen. En enrätters med pasta eller pizza och dricka till är ett billigt uteätaralternativ.
Övrigt: Lite snålt för en italiensk restaurang som satsar på låga priser att bara ha två olika röda viner på glas.
Svavagallerian
018-144514
www.fornoromano.se
Pastan plockar mest poäng
Restaurangkedjan Forno Romano har installerat sig i Svavagallerian. Krogpatrullen äter gärna pastan, men hoppar över efterätterna.
Längst in i restaurangen är man ganska långt bort från Svavagallerians myller, men man kan också sitta mer eller mindre mitt i folkströmmen.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!