Underbart Àr platt pÄ creperiet

Krogpatrullen smakar smaskiga galetter hos CrĂȘperie Lemoni och önskar att stĂ€llet vĂ€ssar sig ytterligare.

Creperie lemoni

Creperie lemoni

Foto: Tomas Lundin

Restaurang2011-09-02 06:13

NĂ€r CrĂȘperie Lemoni öppnade pĂ„ SvartbĂ€cksgatan var det mĂ„nga som utropade Ӏntligen!”, alternativt muttrade smĂ„surt ”det var f-n pĂ„ tiden”. För visst var det en lĂ€ttnad att det till slut öppnade ett crĂȘperie i stan. Underbart Ă€r emellertid kort och stĂ€llet stĂ€ngde plötsligt. Men sedan en tid Ă€r man Ă„ter i full gĂ„ng, nu i nya lokaler pĂ„ den charmiga gĂ„rden bakom Pub 19. Den digra listan galetter frestar ordentligt – matiga, lite grövre crĂȘpes gjorda pĂ„ bovetemjöl och dĂ€rigenom glutenfria (Ă€ven mjölkfria). FrĂ„n enklast möjliga med bara skinka och ost till rejĂ€lt packade ”prĂ„mar”.

Att ge sig pĂ„ den med spenat, chĂšvre och Ă€gg (79 kr) Ă€r ett bra val, enkelt och gott. Galetten Ă€r som brukligt pĂ„ Lemoni föredömligt krispig och osten Ă€r krĂ€mig och halvsmĂ€lt. Ägg och chĂšvre passar bĂ€ttre ihop Ă€n vad man kan tro. Vill man ha fisk finns det tvĂ„ varianter med rökt lax. FrĂ„gan Ă€r om inte den med pepparrotscrĂšme och spenat (99 kr) Ă€r bĂ€ttre Ă€n den lyxigare upplagan med krĂ€ftstjĂ€rtar, stenbitsrom, rödlök och grĂ€ddfil (129 kr): löken Ă€r lite grov och skarp i smaken och bör petas bort, liksom de vattniga burkkrĂ€ftstjĂ€rtarna (Ă€r inte deras tid förbi?) för att kunna smaka laxen ordentligt som sĂ„klart trivs bra ihop med resten. Den matigaste galetten serveras med stekt flĂ€skfilĂ© (129 kr). Det goda pannkaksfodralet rymmer i det hĂ€r fallet ocksĂ„ frĂ€sta champinjoner, roquefortost, tomater och bladspenat. Köttet Ă€r stekt till belĂ„tenhet, men hĂ€r hade behövts mer av den smakrika osten för att ge lite sting.

Men allt Ă€r inte pannkaka. HĂ€lsotallrik (95 kronor) bjuder bland annat pĂ„ avokado, cashewnötter, halloumi (eller kyckling) och bulgur (eller rĂ„ris). Det Ă€r frĂ€scht, gott och överraskande rikligt med halloumi. Det ska sĂ€gas att Lemonis galetter ger en behaglig mĂ€ttnadskĂ€nsla för de flesta, men kanske inte för den ordentligt svultne. Bra sĂ„, för dessertcrĂȘpes finns det nĂ€stan lika mĂ„nga som galetter. CrĂȘpe med stekt ananas, mörk choklad och glass toppad med chokladsĂ„s (75 kr) Ă€r en hĂ€rlig kombo. Men ananasen hade gĂ€rna fĂ„tt gĂ„ nĂ„gra minuter till i stekpannan och kombinationen choklad med chokladsĂ„s Ă€r mĂ€ktig i överkant, det hade rĂ€ckt med chokladen, som Ă€r god med lagom bitterhet. Sist i listan hittar vi en crĂȘpes med stekta Ă€ppelskivor, glass och calvados (79 kr). De flesta som bestĂ€ller den Ă€r nog ute efter en rejĂ€l dos av Ă€ppelbrĂ€nnvinet, men de blir nog besvikna. De behöver inte drĂ€nka allt pĂ„ tallriken och flambera sĂ„ att takbjĂ€lkarna stĂ„r i lĂ„gor, men en antydan Ă„t det hĂ„llet vore att föredra framför den lite blyga anrĂ€ttning som serveras.

Allra mest nöjd blir man faktiskt av det enklaste: en tunn dessertcrĂȘpe med enbart smör, socker och citron (39 kr) Ă€r inte bara prisvĂ€rd utan ocksĂ„ riktigt lĂ€cker. CrĂȘperie Lemoni har en bra position i Kroguppsala. Miljön Ă€r trevlig, sĂ€rskilt sommartid med uteserveringen pĂ„ gĂ„rden, och en lunch eller en middag med ett glas cider skĂ€nker vĂ€lbehövlig frĂ€schör till stad ens uteĂ€tare. Patrullen ser Ă€ndĂ„ fram emot att profilen vĂ€ssas ytterligare och att de ofta irriterande lĂ„nga vĂ€ntetiderna jobbas bort.

SNABBGUIDE: CrĂȘperie Lemoni

S:t Olofsgatan 32 E 
018-13 30 34 
www.creperielemoni.se

Passar för: Allt frÄn familjer till rara par som vill umgÄs över en lÀttare bit mat.
Kök: Franskt, med grekiska inslag.
PrislĂ€ge: Galetter frĂ„n 65 till 129 kr, crĂȘpes 39–75. Sallader 89 kr.
PrisvĂ€rt: JodĂ„, en galette och en dessertcrĂȘpes för under 200 spĂ€nn Ă€r bra.
Övrigt: Intressant med grekiska inslag, sĂ€rskilt pĂ„ dryckessidan. Har ibland livemusik.

BETYG
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!