Underbart är platt på creperiet

Krogpatrullen smakar smaskiga galetter hos Crêperie Lemoni och önskar att stället vässar sig ytterligare.

Creperie lemoni

Creperie lemoni

Foto: Tomas Lundin

Restaurang2011-09-02 06:13

När Crêperie Lemoni öppnade på Svartbäcksgatan var det många som utropade ”Äntligen!”, alternativt muttrade småsurt ”det var f-n på tiden”. För visst var det en lättnad att det till slut öppnade ett crêperie i stan. Underbart är emellertid kort och stället stängde plötsligt. Men sedan en tid är man åter i full gång, nu i nya lokaler på den charmiga gården bakom Pub 19. Den digra listan galetter frestar ordentligt – matiga, lite grövre crêpes gjorda på bovetemjöl och därigenom glutenfria (även mjölkfria). Från enklast möjliga med bara skinka och ost till rejält packade ”pråmar”.

Att ge sig på den med spenat, chèvre och ägg (79 kr) är ett bra val, enkelt och gott. Galetten är som brukligt på Lemoni föredömligt krispig och osten är krämig och halvsmält. Ägg och chèvre passar bättre ihop än vad man kan tro. Vill man ha fisk finns det två varianter med rökt lax. Frågan är om inte den med pepparrotscrème och spenat (99 kr) är bättre än den lyxigare upplagan med kräftstjärtar, stenbitsrom, rödlök och gräddfil (129 kr): löken är lite grov och skarp i smaken och bör petas bort, liksom de vattniga burkkräftstjärtarna (är inte deras tid förbi?) för att kunna smaka laxen ordentligt som såklart trivs bra ihop med resten. Den matigaste galetten serveras med stekt fläskfilé (129 kr). Det goda pannkaksfodralet rymmer i det här fallet också frästa champinjoner, roquefortost, tomater och bladspenat. Köttet är stekt till belåtenhet, men här hade behövts mer av den smakrika osten för att ge lite sting.

Men allt är inte pannkaka. Hälsotallrik (95 kronor) bjuder bland annat på avokado, cashewnötter, halloumi (eller kyckling) och bulgur (eller råris). Det är fräscht, gott och överraskande rikligt med halloumi. Det ska sägas att Lemonis galetter ger en behaglig mättnadskänsla för de flesta, men kanske inte för den ordentligt svultne. Bra så, för dessertcrêpes finns det nästan lika många som galetter. Crêpe med stekt ananas, mörk choklad och glass toppad med chokladsås (75 kr) är en härlig kombo. Men ananasen hade gärna fått gå några minuter till i stekpannan och kombinationen choklad med chokladsås är mäktig i överkant, det hade räckt med chokladen, som är god med lagom bitterhet. Sist i listan hittar vi en crêpes med stekta äppelskivor, glass och calvados (79 kr). De flesta som beställer den är nog ute efter en rejäl dos av äppelbrännvinet, men de blir nog besvikna. De behöver inte dränka allt på tallriken och flambera så att takbjälkarna står i lågor, men en antydan åt det hållet vore att föredra framför den lite blyga anrättning som serveras.

Allra mest nöjd blir man faktiskt av det enklaste: en tunn dessertcrêpe med enbart smör, socker och citron (39 kr) är inte bara prisvärd utan också riktigt läcker. Crêperie Lemoni har en bra position i Kroguppsala. Miljön är trevlig, särskilt sommartid med uteserveringen på gården, och en lunch eller en middag med ett glas cider skänker välbehövlig fräschör till stad ens uteätare. Patrullen ser ändå fram emot att profilen vässas ytterligare och att de ofta irriterande långa väntetiderna jobbas bort.

SNABBGUIDE: Crêperie Lemoni

S:t Olofsgatan 32 E 
018-13 30 34 
www.creperielemoni.se

Passar för: Allt från familjer till rara par som vill umgås över en lättare bit mat.
Kök: Franskt, med grekiska inslag.
Prisläge: Galetter från 65 till 129 kr, crêpes 39–75. Sallader 89 kr.
Prisvärt: Jodå, en galette och en dessertcrêpes för under 200 spänn är bra.
Övrigt: Intressant med grekiska inslag, särskilt på dryckessidan. Har ibland livemusik.

BETYG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!