Villa Romana

En stor del av Sveriges krogar har numera ett antal Italieninspirerade rätter på menyn - bortsett från pizza och pasta - och de renodlat italienska restaurangerna är inte så få de heller. Testpatrullen har besökt en av dem: Villa Romana på Gamla Torget.

Foto:

Restaurang2007-06-15 00:00
Men det är inte alltid som maten motsvarar de högt ställda förväntningarna - italien har en rik, levande, traditionell och nyskapande matkultur som förpliktar.
När man väntar på något gott hos Villa Romana på Gamla Torget, ett stenkast från Fyrisån, får man dock vänta otillåtet länge. Det är inte fullsatt, och det är inte ont om personal. Ändå tar det en helafton, med början kl 18, att få sig en trerätters till livs. Detta trots att minst fyra olika personer serverar oss under kvällen. Eller kanske just på grund av detta?

Problemet synes vara ett fullständigt logistiskt kaos, som gör att serveringspersonalen blir förvirrad, stressad och generad, kommer in med fel rätt till fel bord och samma rätt två gånger. Det är förstås inte något vidare sätt att behandla sina gäster på. Någon särskilt stor rutin på att driva en krog verkar man inte besitta.

Men någonstans bakom detta organisatoriska virrvarr står en kock och gör ett riktigt bra jobb. För när maten äntligen kommer är den - och tur är väl det - riktigt god. Exempelvis: Capesante (119 kronor), halstrade pancettalindade pilgrimsmusslor med apelsinbräserad fänkål är tre perfekt stekta musslor med riktigt knaprig pancetta tronande på en syrlig och frisk bädd av fänkål som puttrat i apelsinjuice. Alltigenom njutbart.

Scampi saporiti (109 kronor) är till att börja med ett litet konstverk. En vacker, krispigt flortunn filodegskorg innehåller grillade tigerrärkor, inbäddade i fräsch sallad med vitlökssmak. Räkorna har massor av spänst och smak och det hela blir till en njutning både för öga och gom.

Kalv är stort i det italienska köket, oavsett i vilken region rätten har sitt ursprung. På Gamla Torget i Uppsala är den mjäll och perfekt kryddad. Scaloppa di vitello ripiena (209 kr) är en bit av biffen (eller ytterfilén som man nu lite finare kallar den utskurna delen) fylld med pecorino och serverad med en smakrik tomat- och basilikasås. Dessutom med en härlig potatiskaka och kronärtkockscrème. Massor av smaker: harmoniskt och mycket gott.

Piatto del marinaio (189 kr) är en fisk- och skaldjursgryta vars laxbitar tyvärr tillåtits bli aningen för torra. Annars är grytan med fisk och musslor en symfoni av aromer, med en basilikaaioli som flyter ut som en smaksensation i mitten. Grönsakerna är krispiga och såsen har en härligt len och fräsch tomatsmak.

Vi brukar klaga på att svenska krogar, trots svenskarnas förkärlek för glass och sötsaker, ofta har alldeles för korta och oinspirerade dessertmenyer. Vanligtvis brukar endast den obligatoriska pannacottan och chokladkakan samt någon glassrätt erbjudas. I Villa Romanas rejäla parad av efterrätter får vi en glimt av den sydeuropeiska dessertglädjen. Och naturligtvis finns det tiramisù (68 kronor). Och vilken tiramisù! Den är fluffig, saftig och har lagom mycket smak av kaffe. Missa den inte!

Villa Romanas chokladkaka (Sformato cioccolato 65 kronor) är en paj, fylld med en riktigt syndigt krämig, mörk tryffel som toppats med mascarpone smaksatt med espresso. Mamma mia, vilka ljuvliga smaker som smälter fram i munnen!
Men trots att det nästan genomgående var en fest för smaklökarna, när rätterna väl kom in på bordet vill säga, går det inte annat än att ge ett kraftfullt betygsminus för de långa passagerna av väntan på nästa rätt då humöret försvinner bit för bit.


Villa Romana
Adress: Gamla Torget 4
Tfn: 018-12 50 90
Priser: Förrätter 89-129 kr, pasta 137-169 kr, huvudrätter 168-235 kr, desserter 25-96 kr.
Dryck: En lång lista med frestande italienska viner på flaska eller glas - och så grappa, förstås.
Service: Ojämn, snigelartad, stressad, förvirrad och generad.
Miljö: Oslagbart läge med atmosfär, historia, skönhet, folkliv.
Prisvärt: Om det inte varit den usla servicen hade vi sagt ja! Nu blev det så att säga obekväm middagstid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!