WermlandskÀllar'n

Efter Guldkantens frÄnfall Àr Wermlands­kÀllar'n nÀstan ensam kvar pÄ den finare krogtoppen. Krogpatrullen njuter pÄ Uppsalas mest prisvÀrda restaurang.

Restaurang2008-12-12 00:01
Efter Guldkantens frÄnfall Àr Wermlands­kÀllar'n ensam kvar pÄ den finare krogtoppen i sÀllskap med Hambergs fisk. Men efter att patrullen hört att det börjat knaka ordentligt i de historiska fogarna pÄ Nedre Slottsgatan och att framtiden för etablissemanget lÀr vara nÄgot oviss var det sannerligen dags att Àn en gÄng avlÀgga visit. AtmosfÀren Àr som alltid njutbar: en smal gÄng pyntad med levande ljus leder ned till matsalen vars kryssvalv fÄr blicken att göra förtjusta vandringar.

NÀr man sedan fÄr menyn i hand Àr det svÄrt att inte bli begeistrad - över priserna. Matprischocken ovan jord verkar inte ha trÀngt ned till dem som driver WermlandskÀllaren. Och det Àr bara att tacka och ta emot eftersom maten fortfarande hÄller hög klass.

FörrÀtten sparris med citrongravad lax (90 kronor) Àr en bra start. Sparrisen Àr krispig och fin och den lilla sötman i ingefÀrs- och senapsvinÀgretten rundar av smakupplevelsen av den mjÀlla citronlaxen. Halstrad anklever med fikonsufflé (130 kronor) Àr en ren fröjd: gommen upplever smÄ lyckorullningar nÀr dessa godbitar gör varandra sÀllskap i munnen. En jÀtteboll med salladstrassel, lite för frikostigt tryffelduschad, Àr dock mest i vÀgen.

Kalv à la Linné kÀnns kanske som daterad namnflirt, men för 200 kronor fÄr man finfint rosastekta kalvbitar lindade i bacon och vilandes pÄ en spÀnstig, men lite oljig, bÀdd grönsaker. Till det en potatisgratÀng med rejÀl ostsmak, fast utlovad kÄlrabbi och sötpotatis Àr det lite mer sparsamt med. KantarellsÄsen, spetsad med mörkt öl, Àr fyllig och smakrik. Halstrad rödingfilé (200 kronor) Àr en nÄgot rörig rÀtt med mÄnga smaker. Kanske hade det rÀckt med den mustiga vildrisrisotton med svamp som tillbehör. En sÄs smaksatt med grapefrukt Àr inte sÄ bra balanserad dÄ den första smakförtjusningen snabbt dalar nÀr beskan sÀtter in. SjÀlva rödingen Àr dock fin i hullet, Àven om den kunde ha ryckts frÄn vÀrmen nÄgra sekunder tidigare.

Efter en uppfrÀschande sorbet som mellanrÀtt Àr det dags för dessertfinalen. Det bÀsta först: den underbart fluffiga hjortronsufflén (en klassiker pÄ WermlandskÀllarmenyn) fyller hela sjÀlen med vÀrme och vÀlbehag och dess modesta pris (90 kronor) kÀnns som en skÀnk frÄn ovan. Vaniljbrylé med blodapelsinsorbet (95 kronor) Àr en inte lika extatisk upplevelse, brylén kunde varit "knÀckigare" pÄ ytan Àven om smakerna sitter som de ska.

Krogpatrullen har i ljuset av en allt vÀrre skenande prisbild pÄ stans krogar (sÄvÀl de bÀttre som de mindre ambi­tiösa) inga större bekymmer att utnÀmna WermlandskÀllaren till den överlÀgset mest prisvÀrda restaurangen i stan. Man nÄr för tillfÀllet kanske inte de riktigt imponerande höjderna, men nÀr notan landar i samma plÄnboksutrymme som vilken mellanklasskrog som helst Àr det som sagt bara att tacka och ta emot.
WermlandskÀllar'n

Inriktning: Ganska klassisk svensk-fransk finkrog med goda anor.
PrisvÀrt: Oh ja. Rentav suspekt billigt med mÄnga betydligt sÀmre krogar som jÀmförande mÄtt.
AtmosfÀr: Mysigt vÀrre i vad som brukar kallas "ett av Uppsalas Àldsta rum". Vackra valv, framknackat tegel, tÀnda ljus och sÄ vidare. Allt frÄn födelsedagsfirare till företagsfolk bland klientelet.
Service: Bra. Snabba ryck och trevlig information om rÀtter och dess innehÄll. Men som pÄ mÄnga andra stÀllen dalar uppmÀrksamheten ju lÀngre kvÀllen lider.

Hemsida: Spartanskt inhyst hos uppsala.com. Meny, lite historia och kontaktuppgifter.
Adress: Nedre Slottsgatan 2
Telefon: 018-13 22 00
Hemsida: www.uppsala.com
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!