WermlandskÀllar'n
Efter Guldkantens frĂ„nfall Ă€r WermlandsÂkĂ€llar'n nĂ€stan ensam kvar pĂ„ den finare krogtoppen. Krogpatrullen njuter pĂ„ Uppsalas mest prisvĂ€rda restaurang.
NÀr man sedan fÄr menyn i hand Àr det svÄrt att inte bli begeistrad - över priserna. Matprischocken ovan jord verkar inte ha trÀngt ned till dem som driver WermlandskÀllaren. Och det Àr bara att tacka och ta emot eftersom maten fortfarande hÄller hög klass.
FörrÀtten sparris med citrongravad lax (90 kronor) Àr en bra start. Sparrisen Àr krispig och fin och den lilla sötman i ingefÀrs- och senapsvinÀgretten rundar av smakupplevelsen av den mjÀlla citronlaxen. Halstrad anklever med fikonsufflé (130 kronor) Àr en ren fröjd: gommen upplever smÄ lyckorullningar nÀr dessa godbitar gör varandra sÀllskap i munnen. En jÀtteboll med salladstrassel, lite för frikostigt tryffelduschad, Àr dock mest i vÀgen.
Kalv à la Linné kÀnns kanske som daterad namnflirt, men för 200 kronor fÄr man finfint rosastekta kalvbitar lindade i bacon och vilandes pÄ en spÀnstig, men lite oljig, bÀdd grönsaker. Till det en potatisgratÀng med rejÀl ostsmak, fast utlovad kÄlrabbi och sötpotatis Àr det lite mer sparsamt med. KantarellsÄsen, spetsad med mörkt öl, Àr fyllig och smakrik. Halstrad rödingfilé (200 kronor) Àr en nÄgot rörig rÀtt med mÄnga smaker. Kanske hade det rÀckt med den mustiga vildrisrisotton med svamp som tillbehör. En sÄs smaksatt med grapefrukt Àr inte sÄ bra balanserad dÄ den första smakförtjusningen snabbt dalar nÀr beskan sÀtter in. SjÀlva rödingen Àr dock fin i hullet, Àven om den kunde ha ryckts frÄn vÀrmen nÄgra sekunder tidigare.
Efter en uppfrÀschande sorbet som mellanrÀtt Àr det dags för dessertfinalen. Det bÀsta först: den underbart fluffiga hjortronsufflén (en klassiker pÄ WermlandskÀllarmenyn) fyller hela sjÀlen med vÀrme och vÀlbehag och dess modesta pris (90 kronor) kÀnns som en skÀnk frÄn ovan. Vaniljbrylé med blodapelsinsorbet (95 kronor) Àr en inte lika extatisk upplevelse, brylén kunde varit "knÀckigare" pÄ ytan Àven om smakerna sitter som de ska.
Krogpatrullen har i ljuset av en allt vĂ€rre skenande prisbild pĂ„ stans krogar (sĂ„vĂ€l de bĂ€ttre som de mindre ambiÂtiösa) inga större bekymmer att utnĂ€mna WermlandskĂ€llaren till den överlĂ€gset mest prisvĂ€rda restaurangen i stan. Man nĂ„r för tillfĂ€llet kanske inte de riktigt imponerande höjderna, men nĂ€r notan landar i samma plĂ„nboksutrymme som vilken mellanklasskrog som helst Ă€r det som sagt bara att tacka och ta emot.
WermlandskÀllar'n
Inriktning: Ganska klassisk svensk-fransk finkrog med goda anor.
PrisvÀrt: Oh ja. Rentav suspekt billigt med mÄnga betydligt sÀmre krogar som jÀmförande mÄtt.
AtmosfÀr: Mysigt vÀrre i vad som brukar kallas "ett av Uppsalas Àldsta rum". Vackra valv, framknackat tegel, tÀnda ljus och sÄ vidare. Allt frÄn födelsedagsfirare till företagsfolk bland klientelet.
Service: Bra. Snabba ryck och trevlig information om rÀtter och dess innehÄll. Men som pÄ mÄnga andra stÀllen dalar uppmÀrksamheten ju lÀngre kvÀllen lider.
Hemsida: Spartanskt inhyst hos uppsala.com. Meny, lite historia och kontaktuppgifter.
Adress: Nedre Slottsgatan 2
Telefon: 018-13 22 00
Hemsida: www.uppsala.com
Inriktning: Ganska klassisk svensk-fransk finkrog med goda anor.
PrisvÀrt: Oh ja. Rentav suspekt billigt med mÄnga betydligt sÀmre krogar som jÀmförande mÄtt.
AtmosfÀr: Mysigt vÀrre i vad som brukar kallas "ett av Uppsalas Àldsta rum". Vackra valv, framknackat tegel, tÀnda ljus och sÄ vidare. Allt frÄn födelsedagsfirare till företagsfolk bland klientelet.
Service: Bra. Snabba ryck och trevlig information om rÀtter och dess innehÄll. Men som pÄ mÄnga andra stÀllen dalar uppmÀrksamheten ju lÀngre kvÀllen lider.
Hemsida: Spartanskt inhyst hos uppsala.com. Meny, lite historia och kontaktuppgifter.
Adress: Nedre Slottsgatan 2
Telefon: 018-13 22 00
Hemsida: www.uppsala.com
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!