En plats som saknar namn får ofta i stället en beskrivning var den ligger. Precis så är det med markbiten bredvid kyrkogården mitt emot förskolan. Visserligen bara en ganska oansenlig bit ogräsvall som det sneddas över på väg från bussen, men ändå. Bland den äldre befolkning i Björklinge är platsen känd som "Kyrkvreten". Kanske eftersom det är just en ?vret? - en bit åker eller gärde, som ligger vid kyrkan.

 Platsen har dock inte alltid varit utan bebyggelse, berättar Gunnar Carlsson, 92, från Mickelsbo strax utanför Björklinge.

Här brukade såväl kyrkstallarna som brandstationen stå.

Artikelbild

| Kyrkvreten, en helt vanlig förmiddag. "Här brukade kyrkstallarna stå", säger 92-årige Gunnar Carlsson.

En del av gårdarna runt Björklinge hade ett kyrkstall vid kyrkan. Där kunde gårdsborna lämna häst och vagn för att gå i kyrkan eller resa vidare tillsammans med andra. Det sista kyrkstallet, som var just det som hörde till Gunnar Carlssons familjegård i Mickelsbo, flyttades från platsen i mitten av 1960-talet. Och på 1950-talet låg alltså brandstationen här. Förutom själva stationsbyggnaden fanns ett par riktigt höga stolpar med en tvärslå avsedd för att hänga brandslangarna på tork. När Björklinge hembygdsförening diskuterade namngivning av platser ansåg föreningen att det var en bra och naturlig följd att få platsen officiellt namngiven till "Kyrkvreten". Hembygdsföreningen skickade in namnförslaget till kommunen och efter sedvanlig beslutsgång; förslag, remiss och svar från Uppsala brandförsvar och Institutet för språk och folkminnen, fattades beslutet av Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning. Beslutet är protokollfört och platsen heter nu alltså Kyrkvreten. Och även om det nu bara händer en gång om året låter det mycket trevligare när det bjuds till "Valborgsmässofirande på Kyrkvreten" än "Valborgsmässofirande mittemot förskolan".