Dagens Industri har kartlagt landets samtliga Icabutiker och granskat deras rörelseresultat, utdelning och rörelsemarginal för 2016. Här framgår att stora och etablerade butiker i Uppsala som Ica Maxi Stenhagen och Ica Kvantum Gränby genererade stabila rörelseresultat. I fjol var Ica Maxi Stenhagens resultat 17,9 miljoner kronor medan Ica Kvantum Gränby nådde upp i 13,5 miljoner kronor. Ägarna tog i bägge butikerna ut 7 miljoner kronor från sina vinster.

Bland de mindre Ica Nära-butikerna finns framgångsexempel som Folkes på Rackarberget. I fjol var butikens rörelseresultat 2,9 miljoner kronor och rörelsemarginalen 6,1 procent. Den marginalen är högre än vad de två bjässarna i Stenhagen och Gränby kan visa upp.

Andra Ica Nära-butiker, som den i Salabacke, kämpade för att överhuvudtaget gå runt. Rörelseresultatet för butiken på Brantingstorg blev i fjol 72 000 kronor och rörelsemarginalen 0,30 procent. Butikens ägare tjänade alltså bara 30 öre på varje omsatt hundralapp. Ännu lägre resultat uppvisade Stabbys Ica Nära-butik på Mimmi Ekholms plats. Butiken redovisade i fjol ett negativt rörelseresultat (- 1 miljon kronor) och rörelsemarginalen hamnade på - 3,3 procent.

Artikelbild

| Ica-butikernas framgång varierar en hel del.

– Vi har gjort stora investeringar i butiken ända sedan vi startade i april 2014. Resultatet för 2016 är ändå bättre än vad vi hade planerat. Om man bara ser till andra halvåret så gick vi med vinst i fjol, kommenterar Tore Jansson, vd för Ica Nära Stabby.

Tore Jansson räknar med att det tar mellan tre och fem år innan en ny Icabutik börjar gå med vinst. Med tanke på att 2016 avslutades positivt och att 2017 har inletts på samma sätt så kalkylerar Tore Jansson med att få tillbaka de pengar han inledningsvis satsat.

Kontrasten mellan helårssiffrorna för Ica Nära Stabby och Ica Supermarket Luthagen kunde knappast vara större. I Stabby tog ägaren Tore Jansson av lätt insedda skäl inte ut en enda krona. På Luthagens Livs tog ägaren Fredrik Brunnberg ut 50 miljoner kronor, vilket med bred marginal är det största vinstuttaget av Sveriges samtliga Icahandlare i fjol. UNT har förgäves sökt Fredrik Brunnberg.

LÄS MER: Ica-handlarna täljer guld

ica