Polisen publicerar regelmässigt en lista över Sveriges mest brottsdrabbade stadsdelar. Länge fanns Gottsunda i den allvarligaste kategorin "särskilt utsatt område". Men i fjol gjorde polisen en ny bedömning och sedan dess är Gottsunda klassat som "riskområde", alltså att läget förbättrats.
Att det ljusnat för Gottsunda har kommunalrådet Erik Pelling (S) kopplat ihop med ett arbete som pågår sedan flera år. Det handlar om kommunens åtgärdspaket på ett 80-tal punkter för stadsdelen med allt från feriejobb för ungdomar till kamp mot svarta hyreskontrakt.
Liknande arbete görs i Gränby för att öka tryggheten och minska brottsligheten även där.
– Allt fler kommuner kraftsamlar på det här sättet. Den typ av insatser som gjorts i Gränby låter som exempel på sådant som ofta leder till framgång. Men bostadsområdena skiljer sig åt och det finns inte ett enda svar på hur man bör gå till väga, säger Lisa Pedersen, utredare vid Brottsförebyggande rådet, Brå.
En nyckel för att minska brott och stök på stadsdelsnivå är enligt henne att få en rad aktörer att börja samarbeta i området. Det kan gälla polisen, kommunen, idrottslivet, fastighetsägare och många andra.
– Svårigheten är att samordna så många aktörer. Bara inom kommunen kan det handla om allt från socialtjänsten till kulturförvaltningen som driver biblioteket. Dessutom kräver arbetet mer resurser än man först kanske tror, anser Lisa Pedersen.
Hon delar upp åtgärderna i två block. Det ena utgörs av fysiska och synliga insatser, som bevakningskameror eller farthinder för att stoppa buskörning. Det andra blocket är av mer social karaktär, exempelvis att få föräldrar att engagera sig i skolan eller att anställa fältarbetare.
– Det är även viktigt att öka de boendes tillit till samhället. Det kan göras med bland annat medborgarkontor, informationsträffar eller brobyggande personer som upplyser om hur samhället fungerar, säger Lisa Pedersen.
I Uppsala finns sedan ett par år så kallade samhällsvägledare i regi av kommunen. De jobbar med att informera Uppsalabor till exempel hur omhändertagande av barn går till, för att stävja konspirationsteorier om att socialtjänsten kidnappar unga.
Ett problem i utsatta områden är att många som kommer i arbete eller lyckas höja sina inkomster tenderar att flytta.
– Ett sätt att få folk att stanna kvar är att bygga mer blandat så att det inte bara finns hyresrätter utan även bostadsrätter. På så vis kan människor göra bostadskarriär inom stadsdelen, påpekar Lisa Pedersen.