Vi tror och hoppas att det blir en lösning. Samtidigt förstår vi att många kunder kan känna en oro och då väljer vi att erbjuda möjligheten att boka om biljetterna, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Om facket och arbetsgivare inte kommer överens blir det strejk från midnatt natten mot fredag. Det blir då omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark som strejkar, vilket är nästan alla piloter som jobbar på företaget.

Hur lång en eventuell strejk blir återstår att se.

Enligt Freja Annamatz berörs omkring 70 procent av SAS flygningar om en strejk blir ett faktum. Runt 30 procent av SAS flygningar görs av bolagets samarbetspartners.

Generellt när det gäller trafikstörningar meddelar vi kunder via sms. Vid strejk är det också bra att hålla sig uppdaterad via vår hemsida, säger Freja Annamatz.

Vid trafikstörningar försöker SAS i den mån det går att boka om resenärer till andra flyg inom sitt nätverk. Men vid en stor trafikstörning kan det bli svårt att hitta alternativ till samtliga, enligt Freja Annamatz.

I de fall då flyg ställs in på grund av strejk finns möjligheten att boka av biljetten och få hela kostnaden återbetald.

Det gäller då flyget väl är inställt, säger Freja Annamatz.