De har inte behövt stå till svars för hela den politik de för, till exempel vad gäller välfärden, anställningstrygghet och arbetsmiljön, säger LO:s första vice ordförande Tobias Baudin till TT.

I morgon slussas den första videon ut på sociala medier i en kampanj regisserad av LO, riktad mot den politik SD för. Bakom detta finns en oro över SD:s växande stöd, inte minst bland LO-medlemmar, skriver Dagens Nyheter.

Vi vet att LO-medlemmarna inte vill ha en högerpolitik, en politik som ökar otryggheten och klyftorna i Sverige och det är den här politiken som Sverigedemokraterna för. De är ett riktigt högerparti längst ut på högerkanten, säger Tobias Baudin.

"Desperation"

En annan förändring LO gör, enligt Baudin, är att man nu kommer att ta debatten med SD. Något som man inte varit tillräckligt bra på innan, säger han.

TT: Hur tror du ni kommer att få genomslag för det här när så mycket handlar om flyktingsituationen?

Vi måste fortsätta att se helheten. Om vi ska kunna klara av att ta hand om de nyanlända måste vi ha en bra välfärd, skola och arbetsmarknadspolitik som gör att människor kommer till jobb.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesman, säger till TT att det hela är en "socialdemokratiskt initierad kampanj som tyder på en tilltagande desperation i deras läge, eftersom deras väljare kommer till oss".

Jag är så klart öppen för debatt, men i första hand hade jag velat ha en dialog med LO, säger Sjöstedt till TT.

Inte orolig

Han säger att kampanjen bygger på felaktiga uppgifter, exempelvis att SD skulle vara emot höjd a-kassa. Han är inte orolig hur den kommer att påverka partiet, med tanke på att många LO-medlemmar stöder SD.

Jag tror medlemmarna är smartare än vad ledningen tror att de är.

Enligt Sjöstedt kan en förklaring till kampanjen vara att LO är "arga" för att SD vill att medlemmarna ska slippa betala a-kassans finansieringsavgift. Den ska istället staten stå för.

Det betyder att medlemmarna har samma skydd men får behålla typ en hundring netto i månaden. Det är jättebra för medlemmarna, men dåligt för ledningen, för de sitter ju och tar ut lön på de här avgifterna, säger Sjöstedt.