Spela mer - för statens och partiets skull

S-lotterierna är ett exempel på ett spelande som gått över styr i Sverige.

Foto: Tomas Lundin

SIGNERAT JOHAN RUDSTRÖM.2017-09-05 16:00

Plötsligt händer det. Vem har inte drömt om att vinna en större summa pengar på spel och sätta lite guldkant på tillvaron? Det är inte konstigt att drömmarna finns och det är inte konstigt att spelbolagen försöker exploatera dem, med budskapet att nästa gång kan det vara din tur. Nej, det konstiga är att de mest aggressiva marknadsförarna inte är nätcasinon och utlandsbaserade bookmakingfirmor. Det är den svenska staten.

Statens dåligt inlindade budskap är lika gammalt som tv-reklamen i Sverige. Någon minns kanske ”Åke” som mopsade upp sig mot chefen efter att ha vunnit i helgen. Det har fortsatt och fortsätter varje dag med ”miljonärer” som hittat rätt nummerkombinationer och gör sig lustiga över besväret med att vara rik. Poolrengöraren har inte kommit till herrgården, man tog fel nycklar till sportbilen och hu vad jobbigt det är med sanden på de tropiska stränderna och den kryddstarka maten.

Ska vi göra klart en gång för alla att en miljon kronor räcker till en guldkant, men inte ett guldliv. Nix lyxboende och sportbilar, möjligen en fin resa. Sluta jobba går förstås inte alls, men byta bil och amortera av på boendet kan man göra. Vilket de flesta miljonvinnare också gör.

Hyckleriet om spel, där miljarder rinner in till statskassan varje år samtidigt som några miljoner rinner ut för att bekämpa spelberoendet, finns mer eller mindre inbyggt i den svenska modellen. Den kontexten är också förklaringen till att det socialdemokratiska partiet alltid sett det som oproblematiskt att få stora intäkter från sitt spelbolag Kombispel, över 50 miljoner kronor per år i genomsnitt.

Dagens Nyheters avslöjande om Kombispel de senaste dagarna tar hyckleriet till en ny nivå. Vi har alltså ett parti som förespråkar högre skatter som gör reklam för sitt spel med texten ”jag visste att jag aldrig skulle bli rik genom att jobba ihop pengarna och bestämde mig för att skaffa en lott”. Partiet säljer dessutom lotter på kredit (vilket är förbjudet, men man har beviljats undantag) och driver sedan in pengarna från dem som inte kan betala. Drygt 8 000 lottköpare har hamnat hos kronofogden sedan 2014.

Konsumentverkets jurister säger till tidningen att reklamen inte får ”anspela på att spel kan vara en lösning på ekonomiska problem”. Då kan man i och för sig inte göra reklam för spel över huvud taget. Problemet är när staten gör det. Statens enda budskap när det gäller spel borde vara att ta det försiktigt och att påminna om axiomet att det alltid är ”banken” som vinner.

Vad ska man då säga om Socialdemokraternas budskap? Kanske att du ska göra din plikt, betala din skatt och köpa dina partilotter. Bakom hörnet väntar en ”miljonbil”. Eller kronofogden. ”Det är klart att några hamnar snett”, säger Roger Berzell till DN. Han är kassör i ett parti som hamnat alldeles snett i spelfrågan. Kan man göra upp med sin historia och kan vi få en lotterilag som gör slut på den statliga speldrömsfabriken? Plötsligt händer det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om