Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren vittnar i en intervju med SvD (27/7) om att situationen har förvärrats alltsedan nittiotalet. Semesterkaoset är unikt för Sverige, jämförbara länder klarar sig betydligt bättre. En orsak skulle kunna vara att personalen värderar sommarledighet högre i Sverige än i länder som åtnjuter en mildare väderlek året om. Men våra norska grannar har inte samma problem. Något som enligt Stensmyren delvis kan bero på att individen där har en lagstadgad rätt till en fast läkare. Kontinuiteten som detta erbjuder har visat sig avlasta akutmottagningarna i stor utsträckning.
De flesta är överens om att krisens tillstånd till stor del beror på en underdimensionerad primärvård och en skriande personalbrist. Att dra ner på antalet vårdplatser började som en medveten strategi för att effektivisera sjukvården och spara pengar, men idag måste alltfler platser stängas på grund av att det saknas kvalificerad arbetskraft.
Uppsala är inget undantag. I våras meddelade Stefan Hjulström, produktionschef på Akademiska, till SVT att sjukhuset minskar antalet vårdplatser med 30 procent inför sommaren. De sjuksköterskor som tar ledigt utanför semesterperioden erbjuds en ersättning på 7000 kronor per flyttad vecka. På frågan om patienterna kommer märka av platsbristen är svaret ja, och personalen är orolig för att pressen ska bli för stor. Det blir en ond spiral, den höga arbetsbelastningen gör att allt fler säger upp sig, varför påfrestningen naturligtvis blir än större.Tillsammans med dåliga utsikter för löneutveckling blir oviljan att arbeta inte svår att förstå. Situationen går naturligtvis även ut över patienten. En revison av Region Uppsala från maj visade att var fjärde person får vänta för länge på vård i Uppsala län.
Men personalbristen är inte problemet, det är symtomet. Att sätta all tilltro till höjda löner är därför en otillräcklig lösning. De ansvariga måste få till djupgående organisatoriska förändringar för att trygga en attraktiv arbetsmiljö.
Landstinget Sörmland har visat prov på ett nyskapande sätt att tänka.Vid årsskiftet var de först ut i landet med att slopa patientavgifterna på primärvård. I samma veva förlängdes öppettiderna och avgiften på ett sjukhusbesök höjdes till 400 kronor. Syftet var just att avlasta de hårt ansatta akutmottagningarna. Något som fem månader senare verkar ha har gett resultat. Besöken på akutmottagningarna har minskat med 1,9 procent under perioden januari – maj. Hemläxan för såväl stat som region blir att inspireras av såväl grannländer som grannlän. På så vis kanske Sverige åtminstone kan vara näst sämst sommaren 2018.