Det krävs ett aktivt arbete för allas rätt att leva det liv de själva vill.
När Omar Mateen förvandlade en nattklubb i Orlando, Florida, till ett blodbad var det ett angrepp på en utsatt grupp i samhället. Klubben Pulse är en känd gayklubb och det är uppenbart att gärningsmannen drevs av homofoba motiv.
Homosexuella, bisexuella, trans- och queer-personer (hbtq) är en grupp vars rätt att leva det liv de själva vill aldrig har varit en självklarhet.
Arbetet för att stärka hbtq-personers rättigheter i Sverige och internationellt har pågått länge och, även om det gått långsamt, kan en rad betydelsefulla framgångar noteras. I Sverige har samkönade par sedan 2002 rätt att prövas som adoptivföräldrar. Diskrimineringslagstiftningen har skärpts och äktenskapsbalken har gjorts könsneutral. Tidigare i år meddelade regeringen att de transpersoner som tvångssteriliserades 1972–2013 kan komma att få skadestånd av staten.
På flera platser i världen kan Prideparader hållas utan störningar. I helgen avslutades exempelvis West Pride i Göteborg och i USA arrangerades en Prideparad i Los Angeles bara timmar efter masskjutningen i Florida. I fjol fattade USA:s högsta domstol det historiska beslutet att göra samkönade äktenskap lagliga i hela landet (ett beslut som Donald Trump dock sagt sig vilja riva upp).
Men det är fortfarande långt kvar innan hbtq-personer har fullvärdiga rättigheter och kan leva ett liv fritt från förtryck och diskriminering. I ett tiotal länder kan homosexualitet straffas med döden, i ytterligare ett flertal länder riskerar homosexuella att sättas i fängelse. Ryssland införde för några år sedan ett förbud mot ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga. När Istanbul Pride gick av stapeln förrra året möttes deltagarna av beskjutning med vattenkanoner och gummikulor från den turkiska polisen. I den våg av högerpopulism som sköljer över Europa är inte sällan homosexuella måltavlor för verbala angrepp.
Även i Sverige utsätts hbtq-personer för hot och trakasserier. Det finns fortfarande många i Sverige som känner att de inte vågar vara öppna med sin sexualitet. Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen är förekomsten av psykisk ohälsa större bland hbtq-personer jämfört med övriga befolkningen. Transpersoner är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Socialstyrelsen förklarar den psykiska ohälsan hos hbtq-personer med att diskriminering leder till ökad stress, så kallad minoritetsstress.
Dådet i Orlando visar att kampen för hbtq-personers rättigheter måste fortsätta. Det behövs ett aktivt arbete för att alla, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, ska kunna känna trygghet i att leva sitt liv utan vare sig rättsliga eller sociala repressalier.
Den 12 juni 2016 går till historien som en sorgens dag. För hbtq-rörelsen. För USA. Och för allas rätt att leva det liv de själva väljer.
Sebastian Sundel
Vik ledarskribent