Höjd beredskap på Sigtunaskolor vid rymningen

Skolbarn fick avbryta lunchrasten och låsa in sig på skolan när en man var på rymmen från kriminalvården i Sigtuna.

Rektorn Ingela Björk på Sankta Gertruds skola beslutade att hålla eleverna inomhus under eftermiddagen när den förrymda fången befann sig i området.

Rektorn Ingela Björk på Sankta Gertruds skola beslutade att hålla eleverna inomhus under eftermiddagen när den förrymda fången befann sig i området.

Foto: Jonas Bilberg / Sigtuna kommun

Sigtuna kommun2019-11-20 15:47

Det var lunchrast för skolbarnen i Sigtuna när polishelikoptrarna kom dånande över himlen i jakt på Storboda-fången som rymt under sin permission i orten. Nedanför friskolan Väringaskolan stängde poliser av vägen och rektorn Jeanette Lindberg beslöt sig för att korta rasten några minuter och ta in eleverna i skolan. 

– Vi bedömde att det var onödigt att ha kvar barnen ute på rast när det var en stor insats runt omkring och vi var mitt i den. Vi låste dörrar som vi inte brukar låsa, men i övrigt fortsatte undervisningen som vanligt. Det är ändå vanligt att man har koll på vilka som kommer in på skolans område, säger Jeanette Lindberg.

Jeanette och intendenten gick sedan ner till poliserna vid vägen för att ta reda på vad som hände. 

– De tyckte att det var bra att vi följde våra rutiner och låste skolan, trots att mannen inte var farlig, för han kunde ju vilja ha tag i en telefon till exempel, säger Jeanette Lindberg. 

Hur reagerade barnen?

–  Barnen frågade ju såklart. Vi har ju undervisning om samhället hela tiden. En klass läste om lag och rätt just då, så det blev naturliga diskussioner om olika människors perspektiv med rymlingen i området, säger Jeanette Lindberg.

Polisbilar och en pikébuss ilade även förbi Sankta Gertruds skola där rektorn Ingela Björk tog samma beslut som Väringaskolan.

– Polisen hade sagt att mannen inte var allmännfarlig, men vi ville ta det säkra före det osäkra, säger hon.

Skolan hade kontakt med skolförvaltningen och föräldrarna om läget.

– Vi förde dialog med föräldrarna som själva fick avgöra om de ville hämta sina barn på skolan när dagen var slut eller om barnen skulle ta sig hem själva som vanligt, säger Ingela Björk.

Eleverna slutade mellan klockan 13 och 15 beroende på ålder. De som behövde vänta på sina föräldrar fick mellanmål på fritids. 

Sigtuna kommuns säkerhetsstrateg Per Ehrengren visste inte om att en intagen rymt från kriminalvården i området förrän tre skolor kontaktade honom och trygghetsenheten.

–  Polisen gjorde inga heads up till oss. Det brukar de inte göra om det inte finns en påtaglig risk för att allmänheten eller kommunala verksamheter kan påverkas, säger han.

Efter att själv ha kontaktat polisen och kriminalvården kunde han återkomma till skolorna om att mannen bedömdes som ofarlig för allmänheten. Han vet inte om skolorna hann ta egna beslut innan de fick informationen av honom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!